Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Chipsy z kalafiora i sera żółtego

Chipsy z kalafiora i sera żółtego

25 marca 2015 by cookingforemily 7 komentarzy

chipsy-z-kalafiora
Ugotowałam w zeszłym tygodniu zupę kalafiorową i zostało mi w lodówce pół kalafiora. Leżał biedak w lodówce, marniał, więdł..  nie miałam za bardzo na niego ochoty ale nie znoszę marnować jedzenia więc się przemogłam, zerknęłam w internety i wpadłam na chipsy z kalafiora i parmezanu. Szybko, mało składników i wyglądało na to że nie będzie smakować za bardzo kalafiorowo (po jedzeniu przez trzy dni zupy kalafiorowej nie miałam ochoty znów na wyraźnego kalafiorka). Więc szybko zmiksowałam kalafiora, dodałam starty ser (musi być twardy, ale nie musi być to parmezan, ja akurat miałam olędera z biedry), dodałam czosnek i oregano i upiekłam. Trochę się bałam, że nie będą trzymać fasonu i będą się rozpadać ale ser ładnie wszystko spaja. I to był strzał w 10. Wyszły chrupiące, bardziej serowe niż kalafiorowe w smaku. Ja akurat nie miałam składników ale przydałby się do tego jakiś sos pomidorowy albo salsa. Fajna przegryzka, zdrowsza alternatywa dla ziemniaczanych tłuściochów.

5.0 from 1 reviews
Chipsy z kalafiora
 
Drukuj
Prep time
5 min
Cook time
10 min
Total time
15 min
 
zdrowa alternatywa dla chipsów - kalafiorowa wersja z żółtym serem
Ingredients
  • pół kalafiora
  • ok 1 szklanki tartego twardego sera np. parmezan. dziugas, olęder (kalafiora i sera ma być podobna ilość)
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
Instructions
  1. Kalafior rozdrobnić – najlepiej w melakserze albo ścierając na drobnych oczkach tarki.
  2. Zmieszać wszystkie składniki w misce.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Piekarnik nagrzać do 190 stopni
  5. Wykładać na blachę ok łyżki mieszanki lekko ugniatając i spłaszczając.
  6. Piec ok 7-10 minut aż chipsy się dobrze podpieką.
  7. Odstawić do całkowitego ostygnięcia i szerokim nożem albo płaską łopatką delikatnie podważać i zdejmować z blachy.
3.2.2929

chipsy-z-kalafiora

Related Posts

  • Pizza na spodzie z kalafiora

    Na przepisy na pizzę na spodzie z kalafiora trafiałam w sieci co jakiś czas. I chociaż…

  • Kremowy sos z dyni i sera do makaronu

     Coś dawno nie było tu dyni, chociaż w mojej kuchni wręcz przeciwnie – jest ona…

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

Filed Under: Bezglutenowe, Do szkoły, Przekąska Tagged With: kalafior, w 30 minut

« Zapiekane naleśniki z mąki ryżowej z mięsem i cukinią
Ciastka ryżowe ze słodkim środkiem »

Comments

  1. Słodkie Abstrakcje says

    25 marca 2015 at 19:50

    Od razu powiem: pierwszy raz coś takiego widzę na oczy. Za to wielki plus! Na pewno są pyszne .. I przede wszystkim bardziej fit niż kupne odpowiedniki 🙂 Chce sie jeść 🙂

    Odpowiedz
  2. pinkyyy says

    25 marca 2015 at 20:07

    Wow,ale super pomysł! A wyglądają przepysznie *.*

    Odpowiedz
  3. Marcelina says

    26 marca 2015 at 09:04

    świetne wykorzystanie kalafiora 🙂 Nigdy nie słyszałam o takich chipsach, a wyglądają kusząco 🙂

    Odpowiedz
  4. kocie-smaki says

    27 marca 2015 at 08:06

    no proszę, czego to człowiek nie wymyśli 🙂 czipsy wyglądają obłędnie i już czuję ten zapach pieczonego sera – bomba!

    Odpowiedz
  5. Magda Baranowska says

    28 marca 2015 at 15:33

    O takich czipsach jeszcze nie słyszałam 🙂 Ale na pewno wypróbuję, bo niestety uwielbiam słone przekąski i cały czas szukam zdrowszych zamienników 😀

    Odpowiedz
  6. karunaa says

    3 kwietnia 2015 at 17:44

    Ale ten kalafior to przed starciem ugotowac czy na surowo? (poczatkująca kucharka) ;))

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      3 kwietnia 2015 at 18:02

      Surowy

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress