Niestety skończyły się czasy kiedy Emilka jadła wszystko i chętnie próbowała nowych rzeczy. Teraz jej pierwsza reakcja na nieznane rzeczy to „nie” i coraz częściej jest wybredna w stosunku do tego co znajdzie na talerzu. W zasadzie najchętniej je mięso i makaron. Często muszę więc uciekać się do różnych małych podstępów, żeby przemycić jej warzywa do posiłku. Albo miksuję dodając do sosów albo rozdrabniam i zbijam w jeden kształt – i tak powstają różne kotleciki czy pulpeciki. Dzisiejsze danie to takie 3 w jednym czyli pulpety z kaszy jaglanej i mięsa z dodatkiem startych warzyw: marchewki i cukinii, najpierw podgotowane na parze a potem uduszone w sosie pomidorowo-marchewkowym. Zero szans żeby oddzielić warzywa od mięsa i zostawić na talerzu. My zjedliśmy swoje porcje z surówką. Danie jest bardzo delikatne i nadaje się dla małych dzieci, od 1 roku życia. dsd
A dla tych co jednak nie są przekonani do kaszy tu przepis na delikatne, pieczone w sosie pomidorowym, pulpety z indyka z cukinią
- ½ szklanki kaszy jaglanej suchej
- ½ szklanki kaszy jaglanej suchej
- ½ kg mielonego mięsa z indyka
- ½ kg mielonego mięsa z indyka
- ½ cukini
- ½ cukini
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia marchewka
- pół pęczka natki pietruszki ( lub koperku)
- pół pęczka natki pietruszki ( lub koperku)
- 1 jajko
- 1 jajko
- sól, pieprz
- sól, pieprz
- NA SOS
- NA SOS
- 1 litr sosu pomidorowego (domowy lub passata)
- 1 litr sosu pomidorowego (domowy lub passata)
- 1 duża marchewka (najlepiej już wcześniej ugotowana np z wywaru lub zupy)
- 1 duża marchewka (najlepiej już wcześniej ugotowana np z wywaru lub zupy)
- sól, pieprz
- sól, pieprz
- natka pietruszki do posypania
- Kaszę ugotować do miękkości. Odstawić do ostygnięcia.
- Cukinię zetrzeć na drobnej tarce, położyć na sitku i dobrze odsączyć z płynu, dociskając do sitka.
- Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach.
- Wszystkie składniki na pulpety dobrze wymieszać, najlepiej ręką.
- Z masy uformować pulpety, które następnie ugotować na parze (ok 10-15 minut). Jeżeli nie macie wcześniej ugotowanej marchewki to surową trzeba obrać pokroić w ćwiartki i ugotować na parze razem z pulpetami (na dwie tury).
- Wlać sos pomidorowy do dużego garnka, dodać ugotowaną marchewkę i zmiksować. Sos zagotować, gotować ok 5 minut, doprawić solą i pieprzem dodać pulpety o gotować kolejne 10 minut. Dodać natkę pietruszki.
Marcelina says
Bardzo podoba mi się połączenie indyka z kaszą, taki obiad jest idealny! 🙂
Agnieszka says
Dwa w jednym. Świetny pomysł. Wyglądają super 🙂
Iwona says
Dziękuje bardzo za ten przepis:) mój Oscar który ostatnio zaprzestał jeść mięso i warzywa, akceptuje tylko owsiankę, jogurty i makaron, zjadł z apetytem 3,5 pulpeta. Jak dla mnie to wielki sukces:)
cookingforemily says
Świetnie! bardzo się cieszę! właśnie o takie sukcesy mi chodziło jak zakładałam bloga:)
Canette says
Kocham taką kuchnię, teraz biorę się za białko w mojej diecie, więc na pewno wypróbuje 😀
Ania S:) says
Dzisiaj gotuje 🙂
cookingforemily says
powodzenia:)
Ewelina says
Pycha? Jaką surówkę byś poleciła?
cookingforemily says
Kazda pasuje. Np z marchewki. Tylko ne sa dosc łagodne w smaku wiec przydaloby sie dobrzec doprawic
Aneta says
Koniecznie muszę zrobić. Wygląda bardzo apetycznie 🙂
ulalafiufiu says
U nas BLW, ale starszak już wybrzydza, Będą w weekend!! 🙂 Zobaczymy. : )
Magda says
Czy w parowarze tez mozna zrobic te pulpety?? Rowniez 10-15min??? Nigdy nie robilam w ten sposob miesa mielonego stad moje pytanie bo przepis jest rewelacyjny.
cookingforemily says
ja nie raz robiłam pulpety mielone na parze, tych akurat nie próbowałam ale myślę, że nie powinno być z tym problemu. 15 minut wystarczy
Ela says
W jaki sposób mogę przyrządzić kotlety jeśli nie mam garnka do gotowania na parze?
cookingforemily says
Mozesz upiec w piekarniku tylko trzeba je będzie lekko nasmariwac oliwą. Mozna tez usmażyć. Mozesz tez spróbować udusic w sosie.
Kamila says
Zrobione, wyszlo pycha. Na duzum garnku polozylam durszlak a na durszlam pokrywke. Dusilam 10minut. Miescilo mo się naraz po 14szt wiec na 4x weszlo. Sos doprawilam jeszcze slodka papryka bo mi czegos brakowało
Agnieszka says
Super przepis! Moja trzyletnia córeczka od jakiegoś czasu przestała jeść warzywa i zawzięłam się że coś jej jednak przemycę… Do dziś bez skutku, aż zrobiłam te pulpety! Nie obyło się bez „ble, fuj”, na widok czegoś innego niż kotlety lub suchy makaron, ale kiedy tylko spróbowała – zjadła całą porcję 😀 Czy mogłaby Pani polecić mi coś jeszcze z przepisów na stronie, co sprawi, że moja córeczka zje choć trochę warzyw?
cookingforemily says
Cieszę się, że mogłam pomóc w przemycie:)
U nas sprawdzają się zupy krem (hitem jest zupa groszkowa) – proponuję posypać wierzch groszkiem ptysiowym, u nas to sprawia, że nawet kontrowersyjne zupy przechodzą:)
Jak lubi ryż to można zrobić warzywne risotto ( na blogu jest przepis na takie z cukinią i marchewką)
A jak lubi kotlety to one są idealne do przemycania wszystkiego:) też jest kilka przepisów na blogu
Malinowyelf says
Mój mały niejadek uwielbia te pulpety:) Rewelacyjny przepis!
cookingforemily says
Bardzo mnie to cieszy!:)
Majka says
Kolejne mega zdrowe i pyszne danie 🙂 Trochę trzeba było się napracować ale było zdecydowanie warto! Będziemy do tego dania wracać 😉
cookingforemily says
To jeden z najpopularniejszych przepisów na blogu:)