Dziś przedstawiam Wam nowe, jak dla mnie ekscytujące oblicze kaszy jaglanej – oto waniliowy serek jaglany z orzechami nerkowca. Delikatny i zadziwiająco serowy w smaku, o wiele zdrowsza alternatywa dla sklepowych serków. Orzechy nerkowca należy wcześniej namoczyć na noc, żeby zmiękły i po zblendowaniu były gładkie. Z podanych porcji wychodzi ok 4 sporych porcji serka. Można całość przełożyć do pojemnika i przechowywać w lodówce, zjadać na śniadanie lub przekąską z ulubionymi dodatkami (owocami, orzechami czy granolą). Ja swój serek poporcjowałam i zamknęłam w słoiczkach razem z truskawkowym sosem. W takiej formie może nawet uchodzić za deser.
- ⅔ szklanki kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka ryżowego
- ⅔ szklanki orzechów nerkowca
- 350 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki miodu albo syropu z agawy (lub więcej – do smaku)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Sos truskawkowy:
- ½ kg truskawek
- 2 łyżki miodu
- Orzechy nerkowca zalać wodą i odstawić na całą noc.
- Kaszę jaglaną włożyć do garnka i prażyć na małym ogniu przez ok 5-7 minut, mieszając często. Następnie zalać mlekiem. Gotować pod przykryciem aż kasza wchłonie całe mleko ( ok 15-20 min), nie mieszać tylko sprawdzać czy jest jeszcze płyn – w razie potrzeby dodać mleka. Ugotowaną, miękka kaszę ostudzić.
- Orzechy odsączyć a następnie zmiksować na gładko. Do orzechów dodać kaszę, jogurt, miód i ekstrakt waniliowy – całość razem zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby dosłodzić. Przełożyć do słoiczków.
- Truskawki zagotować z miodem. Przegotować ok 5 minut aż puszczą sok a następnie zblendować. Gotować kolejne 10 -15 minut aż sos zgęstnieje.
- Lekko przestudzony sos wyłożyć na wierzch słoiczków.
karmel-itka says
zrobię, koniecznie! zaraz spiszę sobie przepis 😉
Listonic says
Fajny przepis, piękne zdjęcia. Orzechy nerkowca do super wybór i najlepszy dodatek do tego typu rzeczy. Zawierają dużo białka, magnezu, fosforu, cynku i żelaza i pod względem zawartości tych pierwiastków wygrywają z wszystkimi innymi orzechami! Warto o tym pamiętać!
Ag. says
fantastyczny pomysł! koniecznie muszę wypróbować ;))
Angie says
Ale te słoiczki kuszą swoją zawartością: ))
Malina says
Czy dałoby się zrobić te słoiczki z innymi orzechami np. migdałami, orzechami laskowymi,włoskimi lub z kokosem?
cookingforemily says
Z kokosem nie bardzo bo kokos po dokładnym zmieleniu się zbija w grudki. Z pozostałymi można spróbować ale to już będzie zupełnie inne danie. Nerkowce są najczęściej używane w daniach wegańskich do ciast jakoś zastępstwo twarogu więc moim zadaniem nadaje się najlepiej.
Malina says
Dziękuję za odpowiedź!
Ewa says
Czym można zastąpić jogurt, jeśli nie jemy nabiału?
cookingforemily says
Mozna sprobowac zastapic mlekiem roślinnym. Tylko trzeba będzie go dac mniej niż jogurtu
Alina T says
Zrobiłam. Jest pyszne. Smak jest bardzo zaskakujacy, ale przypadł do gustu całej mojej rodzinie. Polecam. Pozdrawiam serdecznie Alina
Ania says
Ale mi się słodko zrobiło. Truskawki i nerkowce…. o mamo….
Martyna says
Robię ten serek kolejny raz i po prostu jest niesamowity!
Dziękuje za ten świetny przepis 🙂
cookingforemily says
Dziękuję. Ja też go lubię. Ostatnio zastępuje jogurt mlekiem roślinnym.
Monika says
Czy mleko ryżowe można czymś zastąpić, np. zwykłym mlekiem?
cookingforemily says
tak można zastąpić innym roślinnym, albo krowim
Monika says
Dziękuję za odpowiedź. Swietne przepisy w super oprawie graficznej :). Gratuluję pomysłu.
małomiasteczkowa says
Muszę koniecznie wypróbować. Moja Córa lada moment skończy pierwszy rok życia i tak się zastanawiałam właśnie nad tym, bo powoli zaczac jej wprowadzać do diety orzechy. nerkowce to chyba najlepszy pomysł na początek. Dzięki za inspiracje!!! Pozdrawiamy! 🙂
Majka says
Fantastyczny przepis. Pyszne 🙂 Dobrze, że tak dużo wyszło.