Te ciastka z figami powstały na prośbę jaką otrzymałam od czytelniczki bloga. Prosiła o zdrowe ciastka na wzór tych, które można dostać w popularnej drogerii. Ucieszyłam się bo bardzo lubię takie wyzwania-życzenia (więc jeżeli macie jakieś zapotrzebowania na danie to zgłaszajcie bez skrupułów:) Ciasto zrobiłam z mieszanki mielonych płatków owsianych i mąki orkiszowej nadzieniem są zmielone figi ( plus kilka daktyli dla kleistości) z sokiem pomarańczy i miodem. W cieście są jajka i masło, ale jakby ktoś potrzebował wegańskiej wersji to szukając inspiracji wpadłam w sieci na ten przepis (wegańskie i raw), nie próbowałam tej wersji ale wygląda ok więc jak ktoś się pokusi i spróbuje to proszę o zostawienia komentarza jak wyszło. Moja wersja wyszła bardzo fajnie, i chyba zagości na stałe w menu przekąskowym. Ciastka zwarte i zgrabne, świetnie nadadzą się do pudełka z drugim śniadaniem do szkoły – zniosą każdą, nawet wyboistą, drogę do szkoły:)
- CIASTO
- ¾ szklanki płatków oswianych
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g masła
- 2 małe jajka
- NADZIENIE
- 200 g fig suszonych
- 3-4 miękkie daktyle
- skórka z ¼ pomarańczy
- sok z niecałej połowy pomarańczy
- 1 i ½ łyżki miodu
- szczypta cynamonu
- Przygotować ciasto: zmiksować płatki owsiane na mąkę.
- W misce wymieszać zmiksowane płatki, mąkę orkiszową i proszek do pieczenia.
- Do mieszanki dodać pokrojone masło i wyrobić palcami na kruszonkę.
- Dodać jajka i wyrobić ciasto. Jeżeli będzie się zbyt kleiło podsypać lekko mąką i szybko zagnieść.
- Ciasto odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
- Przygotować nadzienie- w robocie kuchennym umieścić wszystkie składniki nadzienia i zmiksować na gładką masę.
- Ciasto rozwałkować w podłużny prostokąt, pociąć ciasto na kawałki ok 5 centymetrowe w szerokości ( długość jak wyjdzie).
- Na środku każdego paska ciasta, za pomocą rękawa cukierniczego wyłożyć wzdłuż nadzienie. Jak nie macie takiego rękawa to można próbować poradzić sobie z torebką foliową z wyciętą dziurką aczkolwiek nadzienie jest dość lepkie i gęste więc może być to kłopotliwe.
- Brzegi ciasta założyć na zakładkę, przewrócić miejscem łączenia do dołu i spłaszczyć lekko każdy wałek, dociskając sklejone brzegi pod spodem.
- Pokroić w 3-4 cm kawałki,
- Piec 15 minut w 180 stopniach.
gin says
Świetnie wyglądają 🙂 Jestem pewna, że były przepyszne 🙂
Karmel-itka says
lubię figi, ale zwykle spożywam je jako przekąska w czasie pracy. Nie pomyślałabym, by zrobić figowe ciasteczka.
Ervisha says
Lepsze od FigBarów 🙂
Angie says
Od dawna kuszą mnie już takie ciasta z nadzieniem figowym w środku, ale jakoś nie po drodze mi z nimi. Twoje wyglądają przepysznie!:)
rabarbarowo says
Bardzo mi się podobają 🙂 Lubię takie przekąski do pracy 🙂