Burger ze słodkich ziemniaków z fasolą i kaszą quinoa
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Wegetariański burger ze słodkich ziemniaków z czerwoną fasolą i kaszą quinoa. Do podania w bułce z ulubionymi dodatkami lub sałatką z pomidora, avocado i ogórka.
Serves: 8
Ingredients
  • 1 słodki ziemniak
  • ½ szklanki kaszy quinoa
  • 1 puszka czerwonej fasoli ( albo ½ szklanki fasoli adzuki najpierw namoczonej na noc i potem ugotowanej do miękkości)
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • pęczek szczypiorku
  • po ½ łyżeczki ostrej i słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • sok z połowy cytryny
  • ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • bułka tarta do obtoczenia
  • do podania- bułka, pomidory, czerwona cebula, avocado i ostry sos chilli
Instructions
  1. Ziemniaki obrać, pokroić w kawałki, ugotować do miękkości i odstawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu rozgnieść widelcem.
  2. Kaszę ugotować do miękkości o odsączyć.
  3. Odsączoną fasolę rozdrobnić widelcem albo w blenderze.
  4. Płatki owsiane rozdrobnić w melakserze. Można też użyć błyskawicznych.
  5. W misce wymieszać ziemniaki, kaszę, fasolę, posiekany szczypiorek, płatki owsiane, przyprawy i sok z cytryny. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na co najmniej godzinę do lodówki a najlepiej całą noc.
  6. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oliwie/oleju.
  7. Podawać w bułce z ulubionymi dodatkami, albo bez bułki z sałatką ( pomidory, avocado, ogórki i szczypiorek)
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/04/burger-ze-slodkich-ziemniakow-z-fasola-i-kasza-quinoa/