Kluski w stylu naszych poczciwych "leniwych" ale bezglutenowe - z kaszy jaglanej i mąki ryżowej, i z ricottą zamiast twarogu, Do podania na słodko- z masłem i cukrem, albo na słono - z sosem lub pesto
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
50 g ricotty
2 jajka
½ szklanki mąki ryżowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
trochę mąki ryżowej do posypania stołu
Instructions
Kaszę jaglaną wsypać do garnka i postawić na ogniu.
Prażyć ok 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Zalać 2 szklankami wody, przykryć i zostawić na małym ogniu.
Gotować aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka (ok 15-20 minut).
Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Można też wykorzystać kaszę ugotowaną wcześniej
Do kaszy dodać ricotte i jajka – zmiksować na gładką masę.
Dodać oba rodzaje mąk i wyrobić na ciasto – najlepiej ręką.
Stół wysypać mąką, nabierać porcję ciasta i rolować długie rulony.
Pokroić je na ok 2-3 cm kawałki.
W garnku zagotować wodę, kluski gotować partiami.
Wrzucać na wrzątek i gotować ok 3-4 minut od czasu jak wypłyną na powierzchnię.
Podawać na słodko – z musem owocowym (truskawkowym) albo z masłem i brązowym cukrem. Albo na słono – z ulubionym pesto lub z podsmażoną cebulką.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/04/kluski-z-kaszy-jaglanej-z-ricotta/