Kluski z kaszy jaglanej z ricottą
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Kluski w stylu naszych poczciwych "leniwych" ale bezglutenowe - z kaszy jaglanej i mąki ryżowej, i z ricottą zamiast twarogu, Do podania na słodko- z masłem i cukrem, albo na słono - z sosem lub pesto
Author:
Ingredients
  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 50 g ricotty
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mąki ryżowej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • trochę mąki ryżowej do posypania stołu
Instructions
  1. Kaszę jaglaną wsypać do garnka i postawić na ogniu.
  2. Prażyć ok 5 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Zalać 2 szklankami wody, przykryć i zostawić na małym ogniu.
  4. Gotować aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka (ok 15-20 minut).
  5. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Można też wykorzystać kaszę ugotowaną wcześniej
  6. Do kaszy dodać ricotte i jajka – zmiksować na gładką masę.
  7. Dodać oba rodzaje mąk i wyrobić na ciasto – najlepiej ręką.
  8. Stół wysypać mąką, nabierać porcję ciasta i rolować długie rulony.
  9. Pokroić je na ok 2-3 cm kawałki.
  10. W garnku zagotować wodę, kluski gotować partiami.
  11. Wrzucać na wrzątek i gotować ok 3-4 minut od czasu jak wypłyną na powierzchnię.
  12. Podawać na słodko – z musem owocowym (truskawkowym) albo z masłem i brązowym cukrem. Albo na słono – z ulubionym pesto lub z podsmażoną cebulką.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/04/kluski-z-kaszy-jaglanej-z-ricotta/