Zupa bakłażanowa
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Gęsta kremowa zupa z bakłażana i jogurtu z dodatkiem pasty tahini
Serves: 4
Ingredients
  • 3 bakłażany
  • kilka łyżek oliwy
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ litra rosołu warzywnego
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka pasty tahini
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • ziarna z połowy granatu
Instructions
  1. Bakłażany przekroić na pół, każdą połowę natrzeć z obu stron oliwą, położyć na blasze do pieczenia. Piec w 180 stopniach aż zbrązowieją, ok 30 minut.
  2. Cebulę i czosnek posiekać. W garnku rozgrzać dwie łyżki oliwy, podsmażyć cebulkę i czosnek. Dodać połowy bakłażana, zalać rosołkiem, dodać pastę tahini i całość dokładnie zmiksować. Zagotować zmiksowaną zupę i gotować ok 5 minut (pod przykryciem).
  3. Zestawić z ognia, dodać jogurt, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
  4. Podawać posypane ziarnami granatu i natką pietruszki.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/05/zupa-baklazanowa/