Ciasto z rabarbarem w którym znaczna część mąki została zastąpiona migdałami. Proste i szybkie do wykonania.
Serves: 10
Ingredients
150 miękkiego masła
100 g cukru
2 jajka
100 ml jogurtu
200 g mielonych migdałów
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z połowy cytryny
3 łodygi rabarbaru
do posypania: dwie łyżeczki cukru
garść płatków migdałowych
Instructions
Masło zmiksować z cukrem – aż pojaśnieje i zrobi się lekkie.
Następnie ciągle miksując wbijać po jednym jajku.
Dodać jogurt, mielone migdały i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – dobrze wszystko wymieszać. Na końcu dodać startą skórkę i ponownie wymieszać.
Rabarbar umyć i pokroić w kilkucentymetrowe kawałki.
Formę (22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto – dobrze rozprowadzić i wygładzić powierzchnię.
Na cieście rozłożyć pokrojony rabarbar, posypać wierzch cukrem i płatkami migdałowymi.
Piec 1 godzinę w 160 stopniach.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/05/ciasto-z-rabarbarem-i-migdalami/