Ciasto z rabarbarem i migdałami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Ciasto z rabarbarem w którym znaczna część mąki została zastąpiona migdałami. Proste i szybkie do wykonania.
Serves: 10
Ingredients
  • 150 miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 ml jogurtu
  • 200 g mielonych migdałów
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z połowy cytryny
  • 3 łodygi rabarbaru
  • do posypania: dwie łyżeczki cukru
  • garść płatków migdałowych
Instructions
  1. Masło zmiksować z cukrem – aż pojaśnieje i zrobi się lekkie.
  2. Następnie ciągle miksując wbijać po jednym jajku.
  3. Dodać jogurt, mielone migdały i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – dobrze wszystko wymieszać. Na końcu dodać startą skórkę i ponownie wymieszać.
  4. Rabarbar umyć i pokroić w kilkucentymetrowe kawałki.
  5. Formę (22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto – dobrze rozprowadzić i wygładzić powierzchnię.
  6. Na cieście rozłożyć pokrojony rabarbar, posypać wierzch cukrem i płatkami migdałowymi.
  7. Piec 1 godzinę w 160 stopniach.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/05/ciasto-z-rabarbarem-i-migdalami/