3 łyżki syropy z agawy albo miodu (lub więcej w zależności od tego jak kwaśny jest rabarbar)
1 szklanka ryżu jaśminowego
1 szklanka wody
2 szklanki mleka
laska wanilii albo łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 czubata łyżka cukru lub miodu
100 ml śmietanki 18%
Instructions
Rabarbar umyć, odkroić końcówki i pokroić na 1-2 centymetrowe kawałki, przełożyć do formy do zapiekania.
Dodać truskawki i syrop/miód – wymieszać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać ok 20 minut – mieszać od czasu do czasu. W razie konieczności ( jak będzie zbyt kwaśny) dosłodzić. Odstawić.
Do garnka wsypać ryż u przepłukać go zimną wodą, dodać wodę i mleko. Jak używacie laski wanilii to należy ją przekroić, wydobyć nożem ziarna i dodać do mleka z ryżem wraz z laskami.
Wstawić na mały ogień i gotować ok 20 minut, mieszając od czasu do czasu. W połowie gotowania wyjąć laski wanilii.
Jak ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki, zestawić z ognia, dodać cukier i śmietanę, wymieszać. Odstawić do przestygnięcie pod przykryciem.
Następnie przełożyć do szklanek – układając warstwy z ryżu i rabarbaru.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/05/ryz-na-mleku-z-pieczonym-rabarbarem/