Zapiekanka ze szparagami na chlebie
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Zapiekanka ze szparagami z przepisu Ottholengiego - na chlebie ze szczypiorkowym masłem, z fetą. Genialne
Author:
Serves: 6
Ingredients
  • 2 pęczki szparagów (do wyboru, ja miałam białe i zielone)
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 ząbek czosnku
  • peczek szczypiorku
  • ok 300 g chleba, może być już taki twardawy
  • 5 jajek
  • 300 ml gęstej śmietany 18%
  • 200 ml mleka
  • ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu
  • 200 g fety
  • garść parmezanu do posypania na wierzchu
Instructions
  1. Zagotować wodę w wysokim garnku. Szparagi pozbawić twardych końcówek i obrać. Wrzucić do wrzątku i gotować przez minutę. Następnie przelać zimną wodą i odłożyć.
  2. Masło, posiekany ząbek czosnku i szczypiorek zmiksować na gładką masę.
  3. W misce zmieszać jajka, ze śmietaną i mlekiem, dodać sól i pieprz.
  4. Chleb pokroić na plasterki, każdą kromkę posmarować szczypiorkowym maseł.
  5. Połowę chleba ułożyć na dnie naczynia do zapiekania. Na chlebie wyłożyć połowę szparagów i całą pokruszoną fetę. Następnie ułożyć drugą warstwę chleba, całość przygnieść ręką, ułożyć szparagi na wierzchu, zalać jajkami ze śmietaną i całość delikatnie ugniatać.
  6. Naczynie do zapiekania przykryć folią i na wierzch ułożyć jakieś ciężkie naczynie i odstawić do lodówki na godzinę. Ja przyznam się szczerze pominęłam tę część bo już byliśmy mocno głodni – naczynie odstało ok 10 minut, pougniatałam trochę całość, żeby chleb dobrze wchłonął masę.
  7. Na wierzchu posypać parmezanem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 50 minut.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/05/zapiekanka-ze-szparagami-na-chlebie/