Zapiekanka ze szparagami z przepisu Ottholengiego - na chlebie ze szczypiorkowym masłem, z fetą. Genialne
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 6
Ingredients
2 pęczki szparagów (do wyboru, ja miałam białe i zielone)
80 g miękkiego masła
1 ząbek czosnku
peczek szczypiorku
ok 300 g chleba, może być już taki twardawy
5 jajek
300 ml gęstej śmietany 18%
200 ml mleka
½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu
200 g fety
garść parmezanu do posypania na wierzchu
Instructions
Zagotować wodę w wysokim garnku. Szparagi pozbawić twardych końcówek i obrać. Wrzucić do wrzątku i gotować przez minutę. Następnie przelać zimną wodą i odłożyć.
Masło, posiekany ząbek czosnku i szczypiorek zmiksować na gładką masę.
W misce zmieszać jajka, ze śmietaną i mlekiem, dodać sól i pieprz.
Chleb pokroić na plasterki, każdą kromkę posmarować szczypiorkowym maseł.
Połowę chleba ułożyć na dnie naczynia do zapiekania. Na chlebie wyłożyć połowę szparagów i całą pokruszoną fetę. Następnie ułożyć drugą warstwę chleba, całość przygnieść ręką, ułożyć szparagi na wierzchu, zalać jajkami ze śmietaną i całość delikatnie ugniatać.
Naczynie do zapiekania przykryć folią i na wierzch ułożyć jakieś ciężkie naczynie i odstawić do lodówki na godzinę. Ja przyznam się szczerze pominęłam tę część bo już byliśmy mocno głodni – naczynie odstało ok 10 minut, pougniatałam trochę całość, żeby chleb dobrze wchłonął masę.
Na wierzchu posypać parmezanem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 50 minut.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/05/zapiekanka-ze-szparagami-na-chlebie/