Kwadraty z masłem orzechowym i daktylami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Zdrowe słodycze - kwadraty z masłem orzechowym, daktylami, migdałami i karobem. Najlepiej przechowywać w lodówce.
Author:
Serves: 12
Ingredients
  • Spód
  • 175 orzechów nerkowca lub migdałów
  • 100 g miękkich daktyli
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • Środek
  • 6 łyżek masła orzechowego
  • 150 g miękkich daktyli
  • Wierzch
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki karobu ( albo kakao)
  • 1 łyżka miodu albo syropu z agawy
Instructions
  1. Niedużą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ja użyłam takiej 24x24 cm ale lepiej użyć trochę mniejszej.
  2. Spód: Do melaksera przełożyć orzechy i zmiksować z grubsza ( niech pozostaną lekkie kawałki). Dołożyć daktyle, len i sól i zmiksować razem. Masa powinna się zlepić w kulę. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki wody. Wyłożyć na spód dociskając na całej powierzchni.
  3. Środek: zmiksować daktyle i dodać masło orzechowe – wymieszać, wyłożyć na spód, dokładnie rozprowadzając po powierzchni.
  4. Wierzch: stopić masło kokosowe, dodać karob/kakao i miód. Wylać na dwie warstwy.
  5. Całość włożyć do lodówki, najlepiej na noc.
  6. Kroić w kwadraty. Przechowywać w lodówce.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/06/kwadraty-z-maslem-orzechowym-i-daktylami/