Zdrowe słodycze - kwadraty z masłem orzechowym, daktylami, migdałami i karobem. Najlepiej przechowywać w lodówce.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 12
Ingredients
Spód
175 orzechów nerkowca lub migdałów
100 g miękkich daktyli
szczypta soli
opcjonalnie: łyżka zmielonego siemienia lnianego
Środek
6 łyżek masła orzechowego
150 g miękkich daktyli
Wierzch
4 łyżki oleju kokosowego
4 łyżki karobu ( albo kakao)
1 łyżka miodu albo syropu z agawy
Instructions
Niedużą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ja użyłam takiej 24x24 cm ale lepiej użyć trochę mniejszej.
Spód: Do melaksera przełożyć orzechy i zmiksować z grubsza ( niech pozostaną lekkie kawałki). Dołożyć daktyle, len i sól i zmiksować razem. Masa powinna się zlepić w kulę. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki wody. Wyłożyć na spód dociskając na całej powierzchni.
Środek: zmiksować daktyle i dodać masło orzechowe – wymieszać, wyłożyć na spód, dokładnie rozprowadzając po powierzchni.
Wierzch: stopić masło kokosowe, dodać karob/kakao i miód. Wylać na dwie warstwy.
Całość włożyć do lodówki, najlepiej na noc.
Kroić w kwadraty. Przechowywać w lodówce.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/06/kwadraty-z-maslem-orzechowym-i-daktylami/