Suflet z łososia
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
- ½ kg filetu z łososia ( świeże)
- 250 ml śmietanki słodkiej 18 %
- 5 jajek
- posiekane 2 łyżki koperku
- sól, pieprz
- masło do wysmarowania kokilek
- Filety umyć, osuszyć, pozbawić pesetą wszystkich ości i pokroić w kostkę. Zblendować na gładką masę.
- Białka oddzielić od żółtek.
- Do łososia dodać żółtka i śmietanę i ucierać łyżką ok 5-7 minut do uzyskania gładkiej masy.
- Dodać koperek i przyprawy – wymieszać.
- Foremki na suflety (4-5 sztuk) wysmarować masłem.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni ( grzanie góra i dół).
- Białka ubić na sztywną pianę.
- /3 białek wmieszać delikatnie do masy, dodać kolejne ⅓ białek i delikatnie wymieszać. Dodać resztę białek i delikatnie wymieszać.
- Masę przełożyć do kokilek, wstawić do piekarnika na ok 20-25 minut aż ładnie wyrosną i się zarumienią.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/06/suflet-z-lososia/
3.3.3070