Suflet z łososia
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Danie z klasycznego repertuaru - delikatny suflet z łososia. Na obiad dla małego dziecka jak też na elegancką przystawkę
Author:
Serves: 4
Ingredients
  • ½ kg filetu z łososia ( świeże)
  • 250 ml śmietanki słodkiej 18 %
  • 5 jajek
  • posiekane 2 łyżki koperku
  • sól, pieprz
  • masło do wysmarowania kokilek
Instructions
  1. Filety umyć, osuszyć, pozbawić pesetą wszystkich ości i pokroić w kostkę. Zblendować na gładką masę.
  2. Białka oddzielić od żółtek.
  3. Do łososia dodać żółtka i śmietanę i ucierać łyżką ok 5-7 minut do uzyskania gładkiej masy.
  4. Dodać koperek i przyprawy – wymieszać.
  5. Foremki na suflety (4-5 sztuk) wysmarować masłem.
  6. Piekarnik nagrzać do 190 stopni ( grzanie góra i dół).
  7. Białka ubić na sztywną pianę.
  8. /3 białek wmieszać delikatnie do masy, dodać kolejne ⅓ białek i delikatnie wymieszać. Dodać resztę białek i delikatnie wymieszać.
  9. Masę przełożyć do kokilek, wstawić do piekarnika na ok 20-25 minut aż ładnie wyrosną i się zarumienią.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/06/suflet-z-lososia/