Serek z orzechów nerkowca i kaszy jaglanej, podany z sosem truskawkowym
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
Ingredients
⅔ szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki mleka ryżowego
⅔ szklanki orzechów nerkowca
350 g jogurtu naturalnego
2 łyżki miodu albo syropu z agawy (lub więcej – do smaku)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sos truskawkowy:
½ kg truskawek
2 łyżki miodu
Instructions
Orzechy nerkowca zalać wodą i odstawić na całą noc.
Kaszę jaglaną włożyć do garnka i prażyć na małym ogniu przez ok 5-7 minut, mieszając często. Następnie zalać mlekiem. Gotować pod przykryciem aż kasza wchłonie całe mleko ( ok 15-20 min), nie mieszać tylko sprawdzać czy jest jeszcze płyn – w razie potrzeby dodać mleka. Ugotowaną, miękka kaszę ostudzić.
Orzechy odsączyć a następnie zmiksować na gładko. Do orzechów dodać kaszę, jogurt, miód i ekstrakt waniliowy – całość razem zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby dosłodzić. Przełożyć do słoiczków.
Truskawki zagotować z miodem. Przegotować ok 5 minut aż puszczą sok a następnie zblendować. Gotować kolejne 10 -15 minut aż sos zgęstnieje.
Lekko przestudzony sos wyłożyć na wierzch słoiczków.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/06/serek-jaglany-z-nerkowcami-i-truskawkowym-sosem/