Migdałowe ciasto z jagodami, bez mąki
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Ciasto z jagodami, bez mąki na bazie mielonych migdałów. Z jogurtem na wierzchu. Inspiracja: Grenn Kitchen Stories
Author:
Serves: 12
Ingredients
  • 400 gr dobrze zmielonych migdałów ( ja mielę płatki, można też użyć mąki migdałowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżka maku (opcjonalnie)
  • 100 g masła
  • ⅓ szklanki miodu
  • 1 cytryna
  • 3 jajka
  • 1 szklanka jagód ( do środka)
  • Na wierzch
  • 70 białego serka do smarowania ( typu Twój smak)
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki miodu
  • jagody do posypania na wierzch
Instructions
  1. Migdały zmieszać z proszkiem, sodą i makiem.
  2. W garnku rozpuścić masło, dodać miód i dobrze wymieszać.
  3. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok – dodać sok i skórkę do miodu z masłem.
  4. W misce ubić jaka.
  5. Dodać masło z miodem i jajka do migdałów – wymieszać.
  6. Następnie delikatnie wmieszać jagody.
  7. Przełożyć do okrągłej formy ( 20-24 cm)
  8. Piec 45 minut w 180 stopniach.
  9. W czasie pieczenia ciasta odsączyć jogurt – położyć jogurt na sitku wyłożonym gazą i odstawić na jakimś naczyniu do lodówki.
  10. Ciasto ostudzić.
  11. Wyjąć z formy do pieczenia.
  12. Wymieszać odsączony jogurt z serkiem i miodem, wyłożyć na ciasto, posypać jagodami.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/07/migdalowe-ciasto-z-jagodami-bez-maki/