Pizza na spodzie z kalafiora
- 1 kalafior
- 50 g parmezanu albo innego twardego sera
- 2 jajka
- 1 łyżeczka mieszanki ziół – oregano, bazylia, inne ulubione
- sól, pieprz
- na wierzch ulubione dodatki do pizzy – u mnie najprościej sos pomidorowy, mozzarella i bazylia
- Kalafior dokładnie rozdrobnić w blenderze. Włożyć do żaroodpornego naczynia i piec 15 minut w 180 stopniach. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
- Przełożyć kalafior do ściereczki i bardzo dokładnie odcisnąć całą wodę.
- Dodać parmezan, jajka, zioła, sól i pieprz.
- Dokładnie wymieszać.
- Blachę wyłożyć papierem, przełożyć na nią masę z kalafiora i ubijając uformować okrąg.
- Piec 15 minut w 190 stopniach.
- Wyjąć, obłożyć dodatkami (sos pomidorowy, sery, salami, oliwki, etc).
- Piec aż ser się rozpuści i zapiecze ( ok 10-15 minut).
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/07/pizza-na-spodzie-z-kalafiora/
3.3.3070