Pizza na spodzie z kalafiora
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Bezglutenowa alternatywa dla klasycznej pizzy - spód z kalafiora
Serves: 4
Ingredients
  • 1 kalafior
  • 50 g parmezanu albo innego twardego sera
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół – oregano, bazylia, inne ulubione
  • sól, pieprz
  • na wierzch ulubione dodatki do pizzy – u mnie najprościej sos pomidorowy, mozzarella i bazylia
Instructions
  1. Kalafior dokładnie rozdrobnić w blenderze. Włożyć do żaroodpornego naczynia i piec 15 minut w 180 stopniach. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
  2. Przełożyć kalafior do ściereczki i bardzo dokładnie odcisnąć całą wodę.
  3. Dodać parmezan, jajka, zioła, sól i pieprz.
  4. Dokładnie wymieszać.
  5. Blachę wyłożyć papierem, przełożyć na nią masę z kalafiora i ubijając uformować okrąg.
  6. Piec 15 minut w 190 stopniach.
  7. Wyjąć, obłożyć dodatkami (sos pomidorowy, sery, salami, oliwki, etc).
  8. Piec aż ser się rozpuści i zapiecze ( ok 10-15 minut).
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/07/pizza-na-spodzie-z-kalafiora/