Przepis podstawowy na placki z cukinii z dodatkiem ziemniaków, marchewki i ziół, do podania z sosem jogurtowym.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 8
Ingredients
PLACKI:
3 cukinie
4 ziemniaki
1 duża marchewka
1 cebula
pół pęczka natki pietruszki,
garść mięty
3 jajka
½ szklanki płatków owsianych
½ szklanki mąki
sól, pieprz
SOS:
300 g jogurtu greckiego
2 łyżeczko soku z cytryny
ząbek czosnku drobno posiekany
koperek/szczypiorek posiekany ( garść)
sól, pieprz
ostra papryka ( opcjonalnie)
Instructions
Wszystkie składniki sosu wymieszać i odstawić do lodówki.
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić łyżeczką soli, wymieszać, wyłożyć na sitko i odstawić na ok 20 minut. Co jakiś czas można cukinię dociskać, żeby pozbyła się wody.
Ziemniaki i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę posiekać. Ziemniaki, marchew i cebulę przełożyć do miski.
Natkę i miętę posiekać dodać do warzyw.
Cukinię pozbawić wody odciskając ją dokładnie, przełożyć do warzyw.
Wymieszać warzywa z jajkami, mąką i płatkami owsianymi. Doprawić solą i pieprzem.
Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju, wykładając cienką warstwę i rozpłaszczając.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/07/placki-z-cukinii-z-jogurtowym-sosem/