Jogurtowy sernik na zimnie z dodatkiem marmolady z czarnej porzeczki na spodzie czekoladowym z kukurydzianymi chrupkami.
Author: www.cookingforemily.pl
Recipe type: Na deser
Serves: 12
Ingredients
SPÓD:
150 g czekolady deserowej
kubek płatków kukurydzianych
GÓRA:
1 kg czarnej porzeczki
¾ szklanki cukru
lub można wykorzystać wcześniej zrobioną marmoladę z porzeczki –potrzeba ¾ szklanki
2 kg jogurtu greckiego
150 g cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
Instructions
Jogurty wyłożyć na sitko wyłożone gazę, ustawić sitko na większym naczyniu i odstawić na noc w chłodne miejsce, żeby z jogurtu odpłynęła woda.
Jeżeli robicie od nowa marmoladę z porzeczki to trzeba porzeczkę umyć, przełożyć do garnka z cukrem i zagotować aż puści sok (10-15 min), następnie zmniejszyć ogień i gotować 1.5 h mieszając co jakiś czas. Odstawić do lekkiego przestygnięcia a następnie przetrzeć przez sitko. Do sernika będzie potrzebne ¾ szklanki marmolady porzeczkowej, nadwyżki można zjeść jako dżem lub wykorzystać do lodów albo jako marynatę do mięsa.
Okrągłą formę z wyjmowanym brzegiem (ok 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej lekko pokruszone płatki kukurydziane. Masę rozprowadzić dokładnie na dnie formy i wstawić do lodówki.
Jogurt z sitka przełożyć do miski, wymieszać z cukrem pudrem.
/3 jogurtu przełożyć do oddzielnej miski i wymieszać z porzeczką.
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody (należy mieszać do całkowitego rozpuszczenia). Połowę dodać do jogurtu a drugą połowę do miski z jogurtem porzeczkowym. Obie masy wymieszać.
¾ masy jogurtowej wyłożyć na spód. Następnie łyżkami nakładać masę porzeczkową zachowując przerwy. Na masę porzeczkową wyłożyć plamy z pozostałej masy jogurtowej. Za pomocą patyczka zrobić marmurkowy wzór. Odstawić na kilka godzin do lodówki a najlepiej na noc.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/07/sernik-jogurtowy-na-zimno-z-czarna-porzeczka/