Naleśniki z kaszy jaglanej i gryczanej. Bez nabiału, glutenu i jajek.
Prep time
Cook time
Total time
Naleśniki bez jajek, nabiału i glutenu. Ciasto powstaje z namoczonych wcześniej ziarn kaszy jaglanej i gryczanej
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 8
Ingredients
¾ szklanki kaszy jaglanej
¾ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
1 i ¼ szklanki wody ( lub mleka roślinnego)
1 i ½ łyżki soku z cytryny
łyżka syropu z agawy ( opcjonalnie jak naleśniki będą podawane na słodko)
olej kokosowy do smażenia
do podania:
dżem, miód, jogurt etc
na zdjęciu śliwki przegotowane z miodem
Instructions
Ziarna należy namoczyć na noc w wodzie razem z sokiem z cytryny.
Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta należy wylać wodę w której moczyły się ziarna i przepłukać je na sitku. Następnie zalać 1 i ¼ szklanki wody i zblendować na gładkie ciasto. Jeżeli chcecie zrobić zamiast naleśników placuszki należy zmniejszyć ilość wody do niecałej szklanki.
Usmażyć na oleju kokosowym.
Ja podałam naleśniki z uduszonymi z miodem śliwkami.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/08/nalesniki-z-kaszy-jaglanej-i-gryczanej-bez-nabialu-glutenu-i-jajek/