Naleśniki z kaszy jaglanej i gryczanej. Bez nabiału, glutenu i jajek.
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Naleśniki bez jajek, nabiału i glutenu. Ciasto powstaje z namoczonych wcześniej ziarn kaszy jaglanej i gryczanej
Author:
Serves: 8
Ingredients
  • ¾ szklanki kaszy jaglanej
  • ¾ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 i ¼ szklanki wody ( lub mleka roślinnego)
  • 1 i ½ łyżki soku z cytryny
  • łyżka syropu z agawy ( opcjonalnie jak naleśniki będą podawane na słodko)
  • olej kokosowy do smażenia
  • do podania:
  • dżem, miód, jogurt etc
  • na zdjęciu śliwki przegotowane z miodem
Instructions
  1. Ziarna należy namoczyć na noc w wodzie razem z sokiem z cytryny.
  2. Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta należy wylać wodę w której moczyły się ziarna i przepłukać je na sitku. Następnie zalać 1 i ¼ szklanki wody i zblendować na gładkie ciasto. Jeżeli chcecie zrobić zamiast naleśników placuszki należy zmniejszyć ilość wody do niecałej szklanki.
  3. Usmażyć na oleju kokosowym.
  4. Ja podałam naleśniki z uduszonymi z miodem śliwkami.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/08/nalesniki-z-kaszy-jaglanej-i-gryczanej-bez-nabialu-glutenu-i-jajek/