Clafoutis ze śliwkami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Clafoutis czyli śliwki zatopione w cieście
Author:
Serves: 6
Ingredients
  • 700 g śliwek
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki miodu
  • 3 jajka
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 150 g gęstej śmietany 18%
  • 1 niepełna szklanka mleka
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanili
Instructions
  1. Śliwki przepołowić i wyjąć pestki. Na patelni rozgrzać masło, dodać miód i wymieszać z masłem tak by równomierie pokrył patelnię.
  2. Śliwki ułożyć przekrojoną częścią na patelnię i podsmażyć ok 5 minut.
  3. Formę do zapiekania wysmarować masłem.
  4. Śliwki ułożyć podsmażoną częścią do góry. Polać sokiem który powstał na patelni.
  5. W misce zmiksować jajka z ksylitolem aż się rozpuści. Dodać śmietanę, mleko, mąkę i wanilię – wszystki zmiksować. Wlać delikatnie do formy ze śliwkami.
  6. Piec 30 minut w 190 stopniach.
  7. Przed podaniem przestudzić, można podawac lekko ciepłe.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/08/clafoutis-ze-sliwkami/