Czekoladki kokosowe ze śliwką
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Szybkie i zdrowe słodycze - czekoladki kokosowe z suszoną śliwką i miodem
Author:
Serves: 20
Ingredients
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 200 g suszonej śliwki
  • 100 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 1 łyżka miodu
Instructions
  1. Wiórki kokosowe dokładnie zmiksować żeby się dokładnie rozdrobniły i żeby wydobył się olej. Ja to robiłam w młynku do kawy.
  2. Wiórki przełożyć do melaksera, dodać śliwki i wszystko dobrze zblendować do połączenia się - masa powinna być sypka ale grudkowata.
  3. Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli - dodać do śliwek i wiórków, razem z miodem. Wymieszać dokładni na jednolitą masę.
  4. Plastikowy pojemnik kuchenny wyłożyć folią spożywczą (ja miałam taki 19x14 cm) , wyłożyć masę i dokładnie ugnieść. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
  5. Wyjąć na deskę do krojenia i pokroić na małe kawałki.
  6. Przechowywać w pojemniku w lodówce.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/08/czekoladki-kokosowe-ze-sliwka/