Pyszna, zdrowa szarlotka z żurawinami. Smak nadają jej też prażone, mielone migdały, które zastępują część mąki.
Author: cookingforemily
Serves: 10
Ingredients
Ciasto
100 g całych migdałów (ze skórką lub bez)
250 g mąki
200 g masła
4 łyżeczki brązowego cukru
1 jajko
Nadzienie
4 jabłka (szara reneta lub granny smith)
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
100 g żurawiny
Instructions
Migdały wyłożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok 10-15 minut, mieszając w tym czasie 2 razy- aż ładnie ściemnieją i zaczną wydawać intensywny zapach.
Odstawić do ostygnięcia a następnie zmielić na bardzo drobno.
Wsypać mąkę do miski, dodać cukier, pokroić zimne masło w kostkę i dodać do mąki. Za pomocą rąk wyrobić cisto na kruszonkę, odłożyć ¼ ciasta do małej miski i wstawić do lodówki.
Do reszty kruszonki dodać jajko i wyrobić ciasto, przełożyć do foliowej torby i wstawić do lodówki na ok godzinę.
Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ćwiartki a następnie w plasterki.
Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać jabłka i chwilę podsmażyć. Dodać cukier, dobrze wymieszać z jabłkami i smażyć ok 10 minut, mieszając co jakiś czas. Na koniec dodać żurawiny, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Ciasto ciężko się wałkuje więc w przypadku problemów z rozwałkowaniem można formę wylepić kawałkami ciasta. Ponakłuwać widelcem spód ciasta i wstawić na pół godziny do lodówki.
Na zimny spód wyłożyć całkowicie ostygnięte jabłka. Wierzch posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Można podawać z jogurtem albo śmietaną.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/04/migdalowa-szarlotka-z-zurawinami/