Muffinki z cukinią, jabłkiem i rodzynkami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Słodkie, pachnące cynamonem muffinki z cukinią i jabłkiem i dodatkiem rodzynek. Pod orzechową kruszonką
Author:
Serves: 12
Ingredients
  • CIASTO:
  • Suche:
  • 300 g mąki (można część zamienić na pełnoziarnistą)
  • 1 i ⅔ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 g cukru
  • 100 g orzechów włoskich zmielonych ( z tego 2 łyżki pójdzie do kruszonki)
  • garść rodzynek (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • spora szczypta soli
  • Mokre:
  • 150 ml oleju
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • 150 g cukinii
  • 150 g jabłka
  • KRUSZONKA
  • 2 łyżki orzechów włoskich zmielonych ( z tych powyżej)
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 i ½ łyżki masła
Instructions
  1. Orzechy zmielić ( można też oczywiście wykorzystać takie zmielone). Odsypać z nich dwie łyżeczki, resztę odstawić.
  2. Do 2 łyżek orzechów dodać resztę składników na kruszonkę, wyrobić w palcach aby powstały grudki i wstawić do lodówki.
  3. Cukinię zetrzeć na drobnej tarce, odłożyć na sitko i docisnąć.
  4. Jabłko zetrzeć na grubej tarce.
  5. W jednej misce wymieszać suche składniki.
  6. W drugiej misce wymieszać jajka i jogurt z olejem.
  7. Cukinię odcisnąć w rękach, żeby pozbyć się wody, dodać do mokrych składników wraz z jabłkiem i wymieszać.
  8. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać ciasto.
  9. Wyłożyć papierkami formy do muffinek (mi wyszło idealnie na formę z 12 miejscami). Do każdej foremki włożyć łyżką ciasto (zostawiając trochę miejsca) i posypać kruszonką.
  10. Piec 20 minut w 190 stopniach.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/09/muffinki-z-cukinia-jablkiem-i-rodzynkami/