Ryż z cukinią i serem
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Serves: 4
Ingredients
  • 1 cukinia (około szklanki po starciu)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula posiekana
  • 1 szklanka ryżu
  • 600 ml wywaru warzywnego
  • 150 g tartego żółtego sera (np gouda)
  • 100 g sera typu feta (kremowy)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • pół łyżeczki startej skórki z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
Instructions
  1. Cukinię zetrzeć na tarce i lekko odcisnąć z wody.
  2. W garnku rozgrzać masło i oliwę, dodać oliwę i smażyć aż się zeszkli.
  3. Dodać ryż i chwilę go prażyć ( ok 3-4 minuty) mieszając co jakiś czas. Zalać wywarem, dodać sól i pieprz, wymieszać i gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem przez ok 10 minut.
  4. Dodać cukinię i gotować kolejne 10 minut.
  5. Zestawić z ognia, dodać pokruszoną fetę, ser żółty i sos z cytryny. Spróbować i w miarę potrzeby doprawić solą i pieprzem.
  6. Wymieszać i zostawić na 5 minut.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/09/ryz-z-cukinia-i-serem/