Imbrowo-cynamonowa jaglanka z karmelizowanymi jabłkami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Jesienna odsłona jaglanki - z prażonymi w maśle i miodzie jabłkami ze szczyptą imbiru i cynamonu
Author:
Serves: 2
Ingredients
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ⅓ łyżeczki imbiru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka mleka owsianego (lub więcej)
  • 2 jabłka
Instructions
  1. Jaglankę wsypać do garnka i postawić na niewielkim ogniu. Prażyć ok 3 minuty, mieszając co jakiś czas.
  2. Zalać wodą, przykryć i przykręcić ogień aż będzie mały. Gotować pod przykryciem, nie mieszając aż wchłonie całą wodę (ok 20 minut). Sprawdzać widelcem czy od dna się nie przypala, w razie potrzeby dolać trochę wody. Imbir i cynamon wymieszać w małym naczyniu.
  3. W czasie jak jaglanka się gotuje obrać i pokroić jabłka w kosteczkę.
  4. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i włożyć jabłka. Prażyć ok 15 minut aż będą rumiane, mieszając co jakiś czas. Na koniec dodać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę miodu oraz połowę przypraw- wymieszać i wyłączyć ogień.
  5. Ugotowaną jaglankę zestawić z ognia, dodać pozostałą łyżkę masła, łyżkę miodu i resztę przypraw- wymieszać. Dodać mleko i wymieszać. W razie potrzeby dodać więcej mleka – do ulubionej konsystencji.
  6. Podawać z prażonymi jabłkami na wierzchu.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/09/imbrowo-cynamonowa-jaglanka-z-karmelizowanymi-jablkami/