Chlebek bananowy z daktylami
Total time
Author: www.cookingforemily.pl
- 250 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 banany
- ½ szklanki oleju
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 3 szklanki mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka sody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki imbiru w proszku
- ¾ szklanki daktyli
- masło do posmarowania formy
- Mleko kokosowe zmieszać z cytryną, dodać banany, jajka, miód, olej i zmiksować.
- W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem, sodą i imbirem.
- Zmieszać suche składniki z mokrymi.
- Daktyle posiekać. Jak są twarde to trzeba je wcześniej na 2-3 minut zalać wrzątkiem.
- Podłużną formę do pieczenia nasmarować masłem, wylać ciasto.
- Piec 50-55 minut w 170 stopniach. Przed wyjęciem wbić ciasto patyczek i sprawdzić czy jest suchy po wyciągnięciu.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/09/chlebek-bananowy-z-daktylami/
3.3.3077