Chlebek bananowy z daktylami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Chlebek bananowy ze zdrowej mąki orkiszowej, słodzony miodem i daktylami
Author:
Ingredients
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 banany
  • ½ szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 3 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • ¾ szklanki daktyli
  • masło do posmarowania formy
Instructions
  1. Mleko kokosowe zmieszać z cytryną, dodać banany, jajka, miód, olej i zmiksować.
  2. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem, sodą i imbirem.
  3. Zmieszać suche składniki z mokrymi.
  4. Daktyle posiekać. Jak są twarde to trzeba je wcześniej na 2-3 minut zalać wrzątkiem.
  5. Podłużną formę do pieczenia nasmarować masłem, wylać ciasto.
  6. Piec 50-55 minut w 170 stopniach. Przed wyjęciem wbić ciasto patyczek i sprawdzić czy jest suchy po wyciągnięciu.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/09/chlebek-bananowy-z-daktylami/