Dyniowe gofry
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Gofry z mąki ryżowej i orkiszowej z dyniowym pure.
Serves: 10
Ingredients
  • 1 szklanka pure z dyni
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 3/ szklaki mleka roślinnego (np ryżowe)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • ½ szklanki mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
  • olej do smarowania formy (najlepiej kokosowy ale może też być słonecznikowy)
Instructions
  1. Do miski włożyć: pure z dyni, jogurt, mleko, jajka. Zmiksować. W garnku rozpuścić masło miodem, dodać do miski i zmieszać.
  2. W drugiej misce zmieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Przełożyć do mokrych składników i wymieszać. Odstawić na 15 minut.
  3. Formę do gofrów rozgrzać i wysmarować olejem za pomocą pędzelka.
  4. Ciasto powinno być dość gęste. Wlewamy je z pomocą chochelki i czekamy aż się lekko rozleje ( nie rozprowadzamy). Piec każdego gofra ok 6-7 minut ( aczkolwiek pewnie zależy to od mocy gofrownicy).
  5. Ciasto nie jest tak zwarte jak z mąką pszenną więc trzeba tu cierpliwości - nie sprawdzamy za wcześnie czy gofry się zarumieniły - trzeba odczekać minimum 5 minut.
  6. Zdejmować za pomocą drewnianego patyczka.
  7. Formę lekko smarować olejem za każdym razem.
  8. Podawać z miodem albo konfiturą
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/09/dyniowe-gofry/