Pasta z fasoli z suszoną śliwką i rozmarynem
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Pasta do chleba z białej fasoli z czosnkiem i rozmarynem i słodkim akcentem w postaci suszonej śliwki
Ingredients
  • 1 i ½ szklanki ugotowanej fasoli ( można też użyć fasoli z puszki)
  • ⅕ szklanki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 posiekana łyżka rozmaryny
  • sok z połowy cytryny
  • sól,
  • pieprz
  • 10 suszonych śliwek
  • kilka łyżek wody
Instructions
  1. Czosnek i rozmaryn posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i rozmaryn i krótko przesmażyć – ok 1 minuty (żeby czosnek nie zdążył zbrązowieć).
  2. Do czosnkowej oliwy dodać fasolę i obtoczyć. Całość przełożyć do miksera, dodać sok z cytryny, sól i pieprz i kilka łyżek wody ( można użyć wody z gotowania lub z puszki) – całość zmiksować, w razie potrzeby dodać wody – tyle, żeby całość nabrała konsystencji gęstej pasty. Spróbować, doprawić wodą i pieprzem.
  3. Śliwki pokroić w drobną kosteczkę i wymieszać z pastą.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/10/pasta-z-fasoli-z-suszona-sliwka-i-rozmarynem/