Pasta do chleba z białej fasoli z czosnkiem i rozmarynem i słodkim akcentem w postaci suszonej śliwki
Ingredients
1 i ½ szklanki ugotowanej fasoli ( można też użyć fasoli z puszki)
⅕ szklanki oliwy
2 ząbki czosnku
1 posiekana łyżka rozmaryny
sok z połowy cytryny
sól,
pieprz
10 suszonych śliwek
kilka łyżek wody
Instructions
Czosnek i rozmaryn posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i rozmaryn i krótko przesmażyć – ok 1 minuty (żeby czosnek nie zdążył zbrązowieć).
Do czosnkowej oliwy dodać fasolę i obtoczyć. Całość przełożyć do miksera, dodać sok z cytryny, sól i pieprz i kilka łyżek wody ( można użyć wody z gotowania lub z puszki) – całość zmiksować, w razie potrzeby dodać wody – tyle, żeby całość nabrała konsystencji gęstej pasty. Spróbować, doprawić wodą i pieprzem.
Śliwki pokroić w drobną kosteczkę i wymieszać z pastą.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/10/pasta-z-fasoli-z-suszona-sliwka-i-rozmarynem/