Granola z dynią, orzechami i żurawiną
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Jesienna granola z dyniowym pure, orzechami, pestkami słonecznika i żurawiną
Author:
Recipe type: Na śniadanie
Ingredients
  • 150 g orzechów laskowych
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 100 g pestek słonecznika
  • 1 łyżeczką cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • ⅓ szklanki miodu
  • ⅓ szklanki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szklanka pure z dyni
  • 150 g żurawiny
Instructions
  1. Orzechy laskowe wyłożyć na blachę do pieczenia i piec w 80 stopniach przez około 5-10 minut aż popękają skórki. Przełożyć do ściereczki i pocierając o siebie pozbawić jak najwięcej skórki. Przełożyć do moździerza i lekko rozdrobnić.
  2. W misce wymieszać płatki owsiane, słonecznik, orzechy i przyprawy.
  3. W garnku na wolnym ogniu rozpuścić olej i miód, dodać ekstrakt.
  4. Zestawić z ognia i wymieszać z pure z dyni.
  5. Składniki mokre przelać do suchych i wymieszać.
  6. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć na to równomiernie mieszankę.
  7. Piec 30 minut w 180 stopniach. Mieszać co ok 5 minut, żeby się równomiernie przypiekło.
  8. Wyjąć z piekarnika i dodać żurawinę.
  9. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/10/granola-z-dynia-orzechami-i-zurawina/