Aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Aromatyczna zupa z soczewicy i pomidorów. Wersja wegetariańska ale można ją też wzbogacić klopsikami z indyka. Harissę można zastąpić inną ostrą przyprawą (chilli, tabasco)
Author:
Serves: 4
Ingredients
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 marchewki
  • po ½ łyżeczki kminu rzymskiego i słodkiej papryki
  • po ¼ łyżeczki kurkumy i cynamonu
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 1.5 litra wywaru drobiowego lub warzywnego
  • puszka pomidorów
  • 5 łyżeczek przecieru pomidorowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • DO PODANIA
  • jogurt
  • natka pietruszki
  • W WERSJI DOROSŁEJ
  • sól, pieprz i harissa (około łyżeczki ale to zależy od preferencji ostrości) w wersji dorosłej
Instructions
  1. Cebulę pokroić z grubsza, czosnek posiekać.
  2. Marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  3. W garnku rozgrzać oliwę, dodać przyprawy i chwilę podsmażyć mieszając, dodać cebulę i czosnek- smażyć z przyprawami ok 5 minut często mieszając.
  4. Dodać marchewki, wymieszać z przyprawami, podsmażyć chwilę i zalać rosołem.
  5. Gotować 10 minut, dodać soczewicę i gotować kolejne 15 minut.
  6. Dodać pomidory i przecier pomidorowy (przecier pomidorowy można zastąpić dodatkową puszką pomidorów). Gdyby była za gęsta można dodać trochę wody ale ja ją lubię taką gęstą.
  7. Zupę zestawić z ognia, dodać sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki i odlać porcję dla dziecka. Dziecięcą wersję można zblendować lub posiekać drobniej marchewki. Można też dodać kawałek mięsa wcześniej ugotowanego. Przed podaniem wmieszać ok 1 łyżeczki jogurtu na porcję.
  8. Porcję dorosłą doprawić solą, pieprzem i harissą. Podawać polane jogurtem i posypane świeżą natką pietruszki.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/05/aromatyczna-zupa-z-czerwonej-soczewicy-z-pomidorami/