Placki z kaszy quinoa ze szpinakiem i szczypiorkowym jogurtem
- SOS:
- 150 ml jogurtu greckiego,
- 50 ml śmietany gęstej 18%
- pół pęczka szczypiorku - posiekane
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- PLACKI
- 120 g suchej kaszy quinoa
- 50 g masła (20 do smażenia, 30 do rozpuszczenia)
- 200 g szpinaku świeżego
- starta skórka z 1 limonki
- kawałek imbiru (ok 3 cm) startego
- garść kolendry
- 120 ml mleka ( ja dodałam trochę więcej)
- 100 g mąki (pszenna lub bezglutenowa np ryżowa)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenie
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
- ⅓ łyżeczki soli
- masło lub olej do smażenia
- ćwiartki limonki do podania
- Składniki sosu wymieszać i odstawić do lodówki.
- Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją i przelać zimną wodą – odstawić do ocieknięcia ( ja użyłam kaszy ugotowanej wcześniej).
- Na patelni rozgrzać 20 g masła, dodać umyty szpinak i przesmażyć aż straci objętość. Odcisnąć z wody na sitku i posiekać.
- Szpinak przełożyć do miski, dodać skórkę z cytryny, imbir, kolendrę i mleko – wymieszać.
- W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i kmin rzymski.
- Kaszę przełożyć do miski, zmieszać z mąką a następnie wszystko przełożyć do miski ze szpinakiem – całość wymieszać.
- Smażyć okrągłe placuszki po kilka minut z każdej strony. Podawać z sosem i sokiem z limonki.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/10/placki-z-kaszy-quinoa-ze-szpinakiem-i-szczypiorkowym-jogurtem/
3.3.3077