Placki z kaszy quinoa ze szpinakiem i szczypiorkowym jogurtem
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Serves: 4
Ingredients
  • SOS:
  • 150 ml jogurtu greckiego,
  • 50 ml śmietany gęstej 18%
  • pół pęczka szczypiorku - posiekane
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • PLACKI
  • 120 g suchej kaszy quinoa
  • 50 g masła (20 do smażenia, 30 do rozpuszczenia)
  • 200 g szpinaku świeżego
  • starta skórka z 1 limonki
  • kawałek imbiru (ok 3 cm) startego
  • garść kolendry
  • 120 ml mleka ( ja dodałam trochę więcej)
  • 100 g mąki (pszenna lub bezglutenowa np ryżowa)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenie
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
  • ⅓ łyżeczki soli
  • masło lub olej do smażenia
  • ćwiartki limonki do podania
Instructions
  1. Składniki sosu wymieszać i odstawić do lodówki.
  2. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją i przelać zimną wodą – odstawić do ocieknięcia ( ja użyłam kaszy ugotowanej wcześniej).
  3. Na patelni rozgrzać 20 g masła, dodać umyty szpinak i przesmażyć aż straci objętość. Odcisnąć z wody na sitku i posiekać.
  4. Szpinak przełożyć do miski, dodać skórkę z cytryny, imbir, kolendrę i mleko – wymieszać.
  5. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i kmin rzymski.
  6. Kaszę przełożyć do miski, zmieszać z mąką a następnie wszystko przełożyć do miski ze szpinakiem – całość wymieszać.
  7. Smażyć okrągłe placuszki po kilka minut z każdej strony. Podawać z sosem i sokiem z limonki.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/10/placki-z-kaszy-quinoa-ze-szpinakiem-i-szczypiorkowym-jogurtem/