Batoniki z kaszą jaglaną (ekspandowaną) w czekoladzie
 
Prep time
Cook time
Total time
 
bardzo szybkie w przygotowaniu zdrowe słodycze z ekspandowanej kaszy jaglanej (można zastąpić gryką albo amarantusem) z domową czekoladą na bazie oleju kokosowego
Ingredients
  • ⅓ szklanki oleju kokosowego
  • ⅓ szklanki masła orzechowego
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 2 szklanki ekspandowanej kaszy jaglanej (lub gryki) – ja miałam mieszankę
Instructions
  1. W garnku rozpuścić olej kokosowy, masło orzechowe i miód.
  2. Dodać sól i kakao i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek.
  3. Do masy dodać ekspandowaną jaglaną i wymieszać.
  4. Masę wylać do prostokątnej formy (ja miałam tak 20x30cm) wszystko ładnie przyklepać. Odstawić do lodówki na ok godzinę. Wyjąć z masy i pokroić na prostokątne batoniki.
  5. Przechowywać w pojemniku w lodówce.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/11/batoniki-z-kasza-jaglana-ekspandowana-w-czekoladzie/