Batoniki z kaszą jaglaną (ekspandowaną) w czekoladzie
Prep time
Cook time
Total time
bardzo szybkie w przygotowaniu zdrowe słodycze z ekspandowanej kaszy jaglanej (można zastąpić gryką albo amarantusem) z domową czekoladą na bazie oleju kokosowego
Ingredients
⅓ szklanki oleju kokosowego
⅓ szklanki masła orzechowego
2 łyżki miodu
4 łyżki kakao
szczypta soli
2 szklanki ekspandowanej kaszy jaglanej (lub gryki) – ja miałam mieszankę
Instructions
W garnku rozpuścić olej kokosowy, masło orzechowe i miód.
Dodać sól i kakao i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek.
Do masy dodać ekspandowaną jaglaną i wymieszać.
Masę wylać do prostokątnej formy (ja miałam tak 20x30cm) wszystko ładnie przyklepać. Odstawić do lodówki na ok godzinę. Wyjąć z masy i pokroić na prostokątne batoniki.
Przechowywać w pojemniku w lodówce.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/11/batoniki-z-kasza-jaglana-ekspandowana-w-czekoladzie/