Jabłka zapiekane pod owsiano-orzechową granolą z domowym jogurtem
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Jabłka z miodem i cynamonem zapieczone pod owsiano-orzechową granolą. POdane z domowym jogurtem stanowią perfekcyjne śniadanie.
Serves: 5
Ingredients
  • 5-6 jabłek
  • ½ łyżki cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • garść żurawiny suszonej
  • GRANOLA:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 100 g zmielonych migdałów
  • duża garść orzechów laskowych
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
Instructions
  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  2. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na kawałki i przełożyć do formy do zapiekania.
  3. Do jabłek dodać sok z cytryny i miód ( musi być płynny, jak jest stały trzeba go wcześniej roztopić) wymieszać i następnie posypać cynamonem.
  4. Dodać żurawiny i całość jeszcze raz przemieszać.
  5. Przygotować granolę: do miski wsypać płatki, zmielone migdał, grubo posiekane orzechy laskowe i sól – wymieszać.
  6. W garnku rozpuścić miód i olej kokosowy – dodać do suchych składników i wymieszać.
  7. Granolę wysypać na jabłka.
  8. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika.
  9. Piec 25 minut pod przykryciem, zdjąć folię i piec kolejne 10 minut aż całość się ładnie zarumieni.
  10. Podawać z jogurtem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/11/jablka-zapiekane-pod-owsiano-orzechowa-granola-z-domowym-jogurtem/