Jabłka zapiekane pod owsiano-orzechową granolą z domowym jogurtem
- 5-6 jabłek
- ½ łyżki cynamonu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- garść żurawiny suszonej
- GRANOLA:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 100 g zmielonych migdałów
- duża garść orzechów laskowych
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na kawałki i przełożyć do formy do zapiekania.
- Do jabłek dodać sok z cytryny i miód ( musi być płynny, jak jest stały trzeba go wcześniej roztopić) wymieszać i następnie posypać cynamonem.
- Dodać żurawiny i całość jeszcze raz przemieszać.
- Przygotować granolę: do miski wsypać płatki, zmielone migdał, grubo posiekane orzechy laskowe i sól – wymieszać.
- W garnku rozpuścić miód i olej kokosowy – dodać do suchych składników i wymieszać.
- Granolę wysypać na jabłka.
- Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika.
- Piec 25 minut pod przykryciem, zdjąć folię i piec kolejne 10 minut aż całość się ładnie zarumieni.
- Podawać z jogurtem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/11/jablka-zapiekane-pod-owsiano-orzechowa-granola-z-domowym-jogurtem/
3.5.3208