Kotleciki z ciecierzycy i słodkich ziemniaków z sosem tahini na sałatce coleslaw
Prep time
Cook time
Total time
Kotleciki z ciecierzycy i slodkich ziemniaków pieczone w piekarniku. Podane z sosem tahini i z sałatką coleslaw
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 8
Ingredients
KOTLECIKI
1 szklanka pure z ziemniaków (żeby je przygotować trzeba najpierw upiec ponakuwanego widelcem słodkiego ziemniaka przez ok 35 minut w 180 stopniach i rozdrobnic/zmiksowac bez skórki)
1 puszka ciecierzycy
⅓ szklanki mąki ryżowej (lub mąki z ciecierzycy)
1 rozgnieciony ząbek czosnku
po 1 łyżeczce rozgniecionych ziaren kminu i kolendry
ok pół łyżeczki soli (do smaku)
pół łyżeczki ostrej papryki
pęczek posiekanej natki pitetruszki (lub kolendry)
w wersji wegańskiej: 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki oliwy
Instructions
Wszystkie składniki na kotleciki (za wyjątkiem sezamu) umieścić w misce i wyrobić na gładką masę.
Odstawić do lodówki na conajmniej pół godziny (można na całą noc).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Następnie formować kotleciki – masa będzie zwarta ale nie ścisła więc trzeba to robić delikatnie. Najlepiej uformować kotlecik w miarę możliwości, następnie obtoczyć w sezamie i dopiero po obtoczeniu nadać kształt kotlecika. Układać na blasze do pieczenia.
Piec 25-30 minut w 180 stopniach.
Przygotować sałatkę ( można to też zrobić wcześniej).
Kapustę posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę i natkę drobno posiekać.
Składniki sosu wymieszać, polać sałatkę, wymieszać i odstawić do lodówki.
Przygotować sos: czosnek posiekać i wraz z pozostałymi składnikami zmiksować.
Kotleciki podawać z sałatką i sosem na talerzu, albo zawinięte w pitę. Dla dorosłych – z sosem tabasco.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/11/kotlety-z-ciecierzycy-i-slodkich-ziemniakow-z-sosem-tahini-na-salatce-coleslaw/