Kotleciki z ciecierzycy i słodkich ziemniaków z sosem tahini na sałatce coleslaw
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Kotleciki z ciecierzycy i slodkich ziemniaków pieczone w piekarniku. Podane z sosem tahini i z sałatką coleslaw
Author:
Serves: 8
Ingredients
  • KOTLECIKI
  • 1 szklanka pure z ziemniaków (żeby je przygotować trzeba najpierw upiec ponakuwanego widelcem słodkiego ziemniaka przez ok 35 minut w 180 stopniach i rozdrobnic/zmiksowac bez skórki)
  • 1 puszka ciecierzycy
  • ⅓ szklanki mąki ryżowej (lub mąki z ciecierzycy)
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • po 1 łyżeczce rozgniecionych ziaren kminu i kolendry
  • ok pół łyżeczki soli (do smaku)
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pęczek posiekanej natki pitetruszki (lub kolendry)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • do obtacznia: ziarna sezamu
  • SOS TAHINI
  • 3 łyżki pasty z tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek wody
  • 1 ząbek czosnku
  • trochę soli
  • COLESLAW
  • ¼ główki kapusty
  • 1 duża marchewka
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • pół cebuli
  • sos:
  • 2 łyżki majonezu, 4 łyżki jogurtu, 1 łyżka soku z cytryny, sól pieprz
  • w wersji wegańskiej: 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki oliwy
Instructions
  1. Wszystkie składniki na kotleciki (za wyjątkiem sezamu) umieścić w misce i wyrobić na gładką masę.
  2. Odstawić do lodówki na conajmniej pół godziny (można na całą noc).
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Następnie formować kotleciki – masa będzie zwarta ale nie ścisła więc trzeba to robić delikatnie. Najlepiej uformować kotlecik w miarę możliwości, następnie obtoczyć w sezamie i dopiero po obtoczeniu nadać kształt kotlecika. Układać na blasze do pieczenia.
  5. Piec 25-30 minut w 180 stopniach.
  6. Przygotować sałatkę ( można to też zrobić wcześniej).
  7. Kapustę posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę i natkę drobno posiekać.
  8. Składniki sosu wymieszać, polać sałatkę, wymieszać i odstawić do lodówki.
  9. Przygotować sos: czosnek posiekać i wraz z pozostałymi składnikami zmiksować.
  10. Kotleciki podawać z sałatką i sosem na talerzu, albo zawinięte w pitę. Dla dorosłych – z sosem tabasco.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/11/kotlety-z-ciecierzycy-i-slodkich-ziemniakow-z-sosem-tahini-na-salatce-coleslaw/