Batoniki owsiane w sam raz do szkoły, na przekąskę czy na 2 śniadanie do pracy. Z żurawiną, pistacjami, morelami i nasionami chia
Ingredients
1 szklanka płatków owsianych górskich
1 szklanka ekspandowanej jaglanki (lub amarantusa)
⅓ szklanki pistacji
⅓ szklanki żurawiny
15 niesiarkowanych moreli
1 łyżka nasion chia (opcjonalnie)
szczypta soli
3 łyżki miodu
4 łyżki masła orzechowego (dowolnego)
Instructions
Pistacje obrać ze skorupek – jak są solone to trzeba je po wyłuskaniu zalać wrzątkiem o następnie odsączyć na sitku. Odsączone i lekko przesuszone pistacje umieścić w scierce i mocno pocierać o siebie żeby pozbawić jak najwięcej łupinek. Przebrać pistacje zostawiając odpadnięte łupinki.
Płatki, jaglaną, pistacje, żurawine i pokrojone w kawałki morele przełożyć do miski i wymieszać z solą i nasionami chia.
W garnku rozpuścić miód i masło orzechowe – wymieszać z suchymi składnikami.
Mieszankę wyłożyć do formy 20x30 cm i dobrze ugnieść łyżką. Można też lekko zmoczyć rękę i ugnieść – tak żeby mieć pewność, że składniki są dobrze zgniecione i wyrównane.
Piec w temperaturze 180 stopnii pod przykryciem (najlepiej z foli alumieniowej) przed 10 minut. Zdjąć folię i piec kolejne 2-3 minut.
Odstawić do całkowitego ostygnięcia, najlepiej przed pokrojeniem potrzymać 1-2 h w lodówce.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/11/batoniki-owsiane-z-zurawina-i-pistacjami/