Batoniki owsiane z żurawiną i pistacjami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Batoniki owsiane w sam raz do szkoły, na przekąskę czy na 2 śniadanie do pracy. Z żurawiną, pistacjami, morelami i nasionami chia
Ingredients
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka ekspandowanej jaglanki (lub amarantusa)
  • ⅓ szklanki pistacji
  • ⅓ szklanki żurawiny
  • 15 niesiarkowanych moreli
  • 1 łyżka nasion chia (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki masła orzechowego (dowolnego)
Instructions
  1. Pistacje obrać ze skorupek – jak są solone to trzeba je po wyłuskaniu zalać wrzątkiem o następnie odsączyć na sitku. Odsączone i lekko przesuszone pistacje umieścić w scierce i mocno pocierać o siebie żeby pozbawić jak najwięcej łupinek. Przebrać pistacje zostawiając odpadnięte łupinki.
  2. Płatki, jaglaną, pistacje, żurawine i pokrojone w kawałki morele przełożyć do miski i wymieszać z solą i nasionami chia.
  3. W garnku rozpuścić miód i masło orzechowe – wymieszać z suchymi składnikami.
  4. Mieszankę wyłożyć do formy 20x30 cm i dobrze ugnieść łyżką. Można też lekko zmoczyć rękę i ugnieść – tak żeby mieć pewność, że składniki są dobrze zgniecione i wyrównane.
  5. Piec w temperaturze 180 stopnii pod przykryciem (najlepiej z foli alumieniowej) przed 10 minut. Zdjąć folię i piec kolejne 2-3 minut.
  6. Odstawić do całkowitego ostygnięcia, najlepiej przed pokrojeniem potrzymać 1-2 h w lodówce.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/11/batoniki-owsiane-z-zurawina-i-pistacjami/