Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Śniadaniowa zapiekanka jaglana - z płatków jaglanych pieczonych z bananem i mlekiem kokosowym. Polane czekoladą.
Author:
Serves: 5
Ingredients
  • 1 i ½ szklanki płatków jaglanych
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 dojrzałe banany
  • ⅓ tabliczki gorzkiej czekolady
  • masło do wysmarowania formy
Instructions
  1. W misce wymieszać płatki jaglane z wiórkami.
  2. W drugiej misce lekko ubić jajka, dodać mleko kokosowo(niecałe – trzeba zostawić ok 3-4 łyżek potem do czekolady) i miód – wymieszać.
  3. Banany rozgnieść widelcem i dodać do mokrych składników – przelać je następnie do suchych i wymieszać wszystko.
  4. Formę do zapiekania wysmarować masłem i wylać mieszanke.
  5. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczniu odstawić do lekkiego przestygnięcia.
  6. Czekoladę z mlekiem umieścić z metalowej misce i rozpuścić w kąpieli, mieszając do uzyskania jednolitego sosu.
  7. Czekoladą polać zapiekankę przed podaniem.
  8. Najlepsze ze szklanką ulubionego mleka.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/11/kokosowo-bananowa-zapiekanka-jaglana-na-sniadanie/