Jabłkowe trufle z migdałami, daktylami i płatkami owsianymi. Zdowa, słodka przekąska.
Ingredients
1 szklanka suszonych jabłek
½ szklanku miękkich daktyli
½ szklanki płatków owsianych
½ szklanki mielonych migdałów
1 łyżka miodu
1 łyżka cynamonu
szczypta soli
opcjonanie 2-3 łyżki wody
3-4 łyżki zmielonych migdałów do obtaczania kulek
Instructions
Jablka zalać gorącą wodą i zaraz odlać i odcisnąć.
Jeżeli daktyle są niezbyt miękkie to trzeba je zalać na 10 minut wrzątkiem i odsączyć.
W melakserze umieścić płatki i dobrze zmielić.
Dodać daktyle, migdały, jabłka, miód, cynamon i sól i dobrze wszystko zmielić. Jak masa będzie zbyt gęsta dodać 2-3 łyżki wody. Ja mam mały melakser więc robiłam to w dwóch partiach.
Z masy formować kulki i obtaczać w mielonych migdałach.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/12/cynamonowe-trufle-jablkowe-z-migdalami/