Pomidorowa zupa z jarmużem i kiełbasą z kluseczkami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Author:
Serves: 6
Ingredients
  • KLUSECZKI
  • ¾ mąki pszennej
  • ¾ szklanki mąki kukurydzianej
  • po pół łyżeczki cukru i soli
  • 1 czybata łyżka proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki mleka
  • 2 łyżki masła – rozpuszczone
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • ZUPA
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 i ½ l wywaru warzywnego
  • 250 g kiełbasy
  • 500 g przecieru pomidorowego w kartonie
  • 200 g jarmużu
  • sól, pieprz do smaku
Instructions
  1. Wmisce umieścić oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sól i pieprz i wymieszać. Dodać mleki i rozpuszczone masło i wymieszać dobrze, na koniec wmieszać do ciasta posiekane dymki. Odstawić do lodówki na conajmniej godzinę. Następnie zrobić kluseczki – zmoczyć ręce łyżkę, nabierać łyżką po pół łyżki ciasta i kształtować w dłoniach w okrągłe kluseczki, odłożyć i odstawić w zimne miejsce.
  2. W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulą i podsmażyć ją aż lekko zbrązowieje, dodać posiekany czosnek i chwilę jeszcze podsmażyć. Cebulę zalać rosołkiem i doprowadzić do wrzesnia. Jarmuż posiekać (pozbawiając twardych łodyg), kiełbasę pokroić w półplasterki – dodać do zupy. Gotować ok 10 minut.
  3. Dodać przecier pomidorowy, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Pod zupą przykręcić ogień żeby się nie gotowała zbyt intensywnie. Na wierzchu ułożyć kluseczki, przykrć pokrywką i gotować 25 minut.
  4. Wersja dla dziecka które nie zje jarmużu w tej postaci– wyjąć kilka klusek z wierzchu, przelać trochę zupy do osobnego garnka, wyjąć kawałki kiełbasy i zmiksować zupe na krem. Do kremu powrotem przełożyć kawałki kiełbasy, podawać z podrobionym kluskiem
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/12/pomidorowa-zupa-z-jarmuzem/