Pomidorowa zupa z jarmużem i kiełbasą z kluseczkami
Prep time
Cook time
Total time
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 6
Ingredients
KLUSECZKI
¾ mąki pszennej
¾ szklanki mąki kukurydzianej
po pół łyżeczki cukru i soli
1 czybata łyżka proszku do pieczenia
¾ szklanki mleka
2 łyżki masła – rozpuszczone
2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
ZUPA
2 łyżki oliwy
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 i ½ l wywaru warzywnego
250 g kiełbasy
500 g przecieru pomidorowego w kartonie
200 g jarmużu
sól, pieprz do smaku
Instructions
Wmisce umieścić oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sól i pieprz i wymieszać. Dodać mleki i rozpuszczone masło i wymieszać dobrze, na koniec wmieszać do ciasta posiekane dymki. Odstawić do lodówki na conajmniej godzinę. Następnie zrobić kluseczki – zmoczyć ręce łyżkę, nabierać łyżką po pół łyżki ciasta i kształtować w dłoniach w okrągłe kluseczki, odłożyć i odstawić w zimne miejsce.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulą i podsmażyć ją aż lekko zbrązowieje, dodać posiekany czosnek i chwilę jeszcze podsmażyć. Cebulę zalać rosołkiem i doprowadzić do wrzesnia. Jarmuż posiekać (pozbawiając twardych łodyg), kiełbasę pokroić w półplasterki – dodać do zupy. Gotować ok 10 minut.
Dodać przecier pomidorowy, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Pod zupą przykręcić ogień żeby się nie gotowała zbyt intensywnie. Na wierzchu ułożyć kluseczki, przykrć pokrywką i gotować 25 minut.
Wersja dla dziecka które nie zje jarmużu w tej postaci– wyjąć kilka klusek z wierzchu, przelać trochę zupy do osobnego garnka, wyjąć kawałki kiełbasy i zmiksować zupe na krem. Do kremu powrotem przełożyć kawałki kiełbasy, podawać z podrobionym kluskiem
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/12/pomidorowa-zupa-z-jarmuzem/