Czekoladowe muffinki z bananami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Serves: 16
Ingredients
  • 3 dojrzałe banany
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • ½ szklanki jogurtu
  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju kokosowego (lub słonecznikowego)
  • 1 szklanka maki orkiszowej (lub pszennej pełnoziarnistej)
  • 3 czubate łyżki kakao
  • ⅓ szklanki wiórków kokosowych
  • ½ szklanki cukru kokosowego (albo brązowego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki soli
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
Instructions
  1. Płatki lekko rozdrobnić w blenderze (można też użyć błyskawicznych).
  2. Banany rozgnieść w misce. Dodać płatki owsiane, jogurt i roztrzepane jajka – wymieszać i odstawić.
  3. Olej kokosowy rozpuścić.
  4. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać kakao, wiórki, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon – wymieszać wszystko.
  5. Do bananów z płatkami dodać olej, wymieszać.
  6. Dodać suche składniki i wszystko dobrze wymieszać łyżką.
  7. Formę na muffinki wyłożyć papierkami - do każdej wkładać po dwie łyżki ciasta. Mi wyszło 16 muffinek.
  8. Czekoladę posiekać na drobne kawałki – posypać nią wierzch każdej muffinki.
  9. Piec 20-25 minut w 190 stopniach.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/01/czekoladowe-muffinki-z-bananami/