Pomidorowa zapiekanka makaronowa z mozzarellą
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Zaskakująca w formie zapiekanka makaronowa w kształcie plastra miodu. Z sosem pomidorowo-śmietanowym z dodatkiem anchois i mozzarelli
Author:
Serves: 5
Ingredients
  • 500 g makaronu rigatoni
  • 750 ml domowego sosu pomidorowego lub gotowejpassaty pomidorowej
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • duża garść liści bazylii
  • 3 fileciki anchois
  • ½ słoika suszonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • 250 ml śmietanki 18 %
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • 300 g mozzarelli
  • 50 g parmezanu
Instructions
  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie tak, żeby pozostał lekko twardawy (ok 5 minut), przelać na sitku zimną wodą, chwilę odsączyć i wyłożyć na duży talerz albo tacę żeby lekko przestygły.
  2. W blenderze umieścić połowę passaty pomidorowej, czosnek, bazylię, anchois , suszone pomidory, sól i pieprz – zmiksować. Przelać do większego naczynia, dodać resztę pomidorów, śmietanę i startą mozzarelle – wymieszać.
  3. Okrągłą formę do pieczenia ciasta (z wyjmowanym rantem) wyłożyć papierem do pieczenia. Układać w niej pionowo makaron, jeden obok drugiego. Po ułożeniu makaron powinien wyglądać jak plaster miodu. Makaron zalać sosem, kilka razy nie za mocno uderzyć formą o blat, żeby sos równomiernie opadł na dno. Na wierzchu posypać parmezanem. Piec 30 minut ( początkowo najlepiej pod przykryciem – folia aluminiowa albo przykrywka) a ostatnie 10 minut bez przykrycia, żeby zapiekanka się ładnie przypiekła.
  4. W wersji dla mniej cierpliwych można makaron po ugotowaniu wymieszać z sosem i wyłożyć do formy do zapiekania.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/01/pomidorowa-zapiekanka-makaronowa-z-mozzarella/