Szybkie, śniadaniowe ciasto z płatków owsianych i banana z dżemem truskawkowym
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 dojrzałe banany
- 3 łyżki miodu lub syropu z agawy
- ¾ szklanki dżemu truskawkowego ( można wykorzystać ekspresowy dżem z truskawek mrożonych z chia)
- olej kokosowy do wysmarowania formy
- szklankę płatków owsianych zmiksować na drobno, przełożyć do miski.
- Wymieszać z drugą szklanką i proszkiem do pieczenia.
- W drugiej misce rozgnieść banany i wymieszać je z miodem.
- Wymieszać płatki z bananami.
- Formę do pieczenia (nieduża, u mnie 20x30 cm) wysmarować olejem kokosowym, wyłożyć ⅔ masy.
- Na to wyłożyć dżem i równo rozsmarować.
- Pozostałą część masy owsianej rozłożyć na wierzchu ( jak kruszonkę).
- Piec 25-30 minut w 170 stopniach.
- Przed pokrojeniem wystudzić.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/01/szybkie-sniadaniowe-ciasto-z-platkow-owsianych-i-banana-z-dzemem-truskawkowym/
3.5.3208