Szybkie, śniadaniowe ciasto z płatków owsianych i banana z dżemem truskawkowym
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Ciasto z płatków owsianych z bananem i dżemem truskawkowym. Tylko 4 składniki, super proste.
Ingredients
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 dojrzałe banany
  • 3 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • ¾ szklanki dżemu truskawkowego ( można wykorzystać ekspresowy dżem z truskawek mrożonych z chia)
  • olej kokosowy do wysmarowania formy
Instructions
  1. szklankę płatków owsianych zmiksować na drobno, przełożyć do miski.
  2. Wymieszać z drugą szklanką i proszkiem do pieczenia.
  3. W drugiej misce rozgnieść banany i wymieszać je z miodem.
  4. Wymieszać płatki z bananami.
  5. Formę do pieczenia (nieduża, u mnie 20x30 cm) wysmarować olejem kokosowym, wyłożyć ⅔ masy.
  6. Na to wyłożyć dżem i równo rozsmarować.
  7. Pozostałą część masy owsianej rozłożyć na wierzchu ( jak kruszonkę).
  8. Piec 25-30 minut w 170 stopniach.
  9. Przed pokrojeniem wystudzić.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/01/szybkie-sniadaniowe-ciasto-z-platkow-owsianych-i-banana-z-dzemem-truskawkowym/