Nocna owsianka z chia, nerkowcami i mlekiem kokosowym
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Doskonały patent na szybkie i zdrowe śniadanie - nocna owsianka. Płatki owsiane, nasiona chia i orzechy nerkowca namoczone na noc w mleku kokosowym.
Author:
Serves: 2
Ingredients
  • 30 g platki blyskawicznych
  • 40 g płatków górskich (można też wykorzystać jeden dowolny rodzaj płatków)
  • 2 łyżki nasion chia
  • Spora garść pokruszonych orzechów nerkowca
  • garść wiórków kokosowych
  • 300 ml mleka kokosowego (można zastąpić innym roślinnym)
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
  • dodatkowo ½-1 szklanki mleka roślinnego do uzyskania właściwej konsystencji
  • owoce np. maliny do przybrania (u mnie mrożone)
Instructions
  1. Płatki, nasiona chia, nerkowce i wiórki kokosowe umieścić w misce, dodać melko kokosowe, miód/syrop i dobrze wszystko wymieszać. Zostawić na noc.
  2. Rano rozcieńczyć mlekiem do uzyskania konsystencji owsianki.
  3. Podawać z ulubionymi owocami – u mnie to były rozmrożone przez noc maliny, rozgniecione widelcem i wymieszane z odrobiną syropu z agawy.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/01/nocna-owsianka-z-chia-nerkowcami-i-mlekiem-kokosowym/