Dwukolorowa zapiekanka pasterska
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Zapiekanka mięsno-warzywna pod pure marchewkowcym i ziemniaczanym.
Serves: 6
Ingredients
  • WIERZCH:
  • 6 ziemniaków
  • 4 marchewek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • pół pęczka koperku
  • sól, pieprz do smaku
  • ŚRODEK
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 1kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • 2 puszki krojonych pomidorów
Instructions
  1. Marchewki i ziemniaki obrać. Ziemniaki przekroić na połówki, marchewki w większe kawałki. Ugotować – ja gotowałam w garnku na parze- na dole w wodzie ziemniaki a na górze w wkładce marchewkę ok 20 minut.
  2. W tym czasie jak warzywa się będą gotowały przygotować środek.
  3. Marchewkę i cukinię pokroić w drobną kosteczkę (cukinii nie obierać).
  4. Cebulę posiekać w kosteczkę i podsmażyć lekko na oliwie. Dodać posiekany drobno czosnek i marchewkę, podsmażyć ok 5-7 minut.
  5. Dodać cukinię, smażyć kolejne 5 minut i dodać mięso.
  6. Smażyć razem, rozdrabniając mięso drewnianą łyżką, żeby nie było zbite.
  7. W razie potrzeby jak będzie za dużo wody na patelni to odsączyć za pomocą ręcznika papierowego. Smażyć ok 10 minut. Doprawić solą i pieprzem, dodać oregano i dobrze wymieszać.
  8. Dodać pomidory i dobrze wszystko wymieszać chwilę podsmażając.
  9. Przełożyć do formy do zapiekania.
  10. Ugotowane, gorące ziemniaki przełożyć do miski, dodać 1 łyżkę masła i poczekać aż się rozpuści, dodać 2 łyżki mleka i zmiksować z odrobiną soli i pieprzu.
  11. To samo zrobić z marchewką, zamiast mleka dodać koperek i zmiksować.
  12. Pure z marchewki i ziemniaków ułożyć naprzemiennie na zapiekance i wyrównać widelcem.
  13. Piec 25-30 minut w 180 stopniach
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/02/dwukolorowa-zapiekanka-pasterska/