Wegańskie ciasto czekoladowe z bananami i pastą tahini
Prep time
Cook time
Total time
Pyszne ciężkie i wilgotne ciasto czekoladowe z bananami i pastą tahini.
Ingredients
CIASTO
2 banany
¾ szklanki cukru kokosowego (lub brązowego)
1 szklanka mleka kokosowego
⅓ szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
2 łyżki pasty tahini
1 i ½ szklanki mąki orkiszowej
½ szklanki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
POLEWA
½ szklanki mleka kokosowego
2 łyżki kakao
1 łyżka cukru kokosowego
4 kawałki gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki tahini
DO POSYPANIA: pestki granatu
Instructions
Rozgnieść widelcem banany i wymieszać je z mlekiem, olejem kokosowym, pastą tahini i cukrem.
W drugiej misce wymieszać mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia.
Suche składniki zmieszać z mokrymi.
Ciasto przełożyć do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok 40-45 minut w temeperaturze 180 stopni.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone i patyk jest suchy po wyjęciu (ja zawsze sprawdzam jedną z pałeczek od sushi).
Ciasto wyjąć z piekarnika.
Do garnka przełożyć składniki polewy, podgrzewając mieszać aż do jednolitej konsystencji. Masą polać ciasto, posypać pestkami granatu i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/02/weganskie-ciasto-czekoladowe-z-bananami-i-pasta-tahini/