Wegańskie ciasto czekoladowe z bananami i pastą tahini
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Pyszne ciężkie i wilgotne ciasto czekoladowe z bananami i pastą tahini.
Ingredients
  • CIASTO
  • 2 banany
  • ¾ szklanki cukru kokosowego (lub brązowego)
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • ⅓ szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 1 i ½ szklanki mąki orkiszowej
  • ½ szklanki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • POLEWA
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 4 kawałki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki tahini
  • DO POSYPANIA: pestki granatu
Instructions
  1. Rozgnieść widelcem banany i wymieszać je z mlekiem, olejem kokosowym, pastą tahini i cukrem.
  2. W drugiej misce wymieszać mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia.
  3. Suche składniki zmieszać z mokrymi.
  4. Ciasto przełożyć do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec ok 40-45 minut w temeperaturze 180 stopni.
  6. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone i patyk jest suchy po wyjęciu (ja zawsze sprawdzam jedną z pałeczek od sushi).
  7. Ciasto wyjąć z piekarnika.
  8. Do garnka przełożyć składniki polewy, podgrzewając mieszać aż do jednolitej konsystencji. Masą polać ciasto, posypać pestkami granatu i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/02/weganskie-ciasto-czekoladowe-z-bananami-i-pasta-tahini/