Indyjska zupa z ciecierzycą, ziemniakami i kalafiorem
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Aromatyczna zupa z indyjskimi przyprawami ( garam masala, kurkumą i imbirem) z ciecierzycą, ziemniakami i kalafiorem. Gęsta i rozgrzewająca
Author:
Serves: 6
Ingredients
  • 1 szklanka suchej ciecierzycy ( lub dwie puszki ugotowanej)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 2 litry rosołku (warzywny lub drobiowy)
  • 3 ziemniaki
  • ½ kalafiora
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • sok z połowy limonki
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie:1 papryczka chilli
  • natka pietruszki
Instructions
  1. Ciecierzycę namoczyć na noc i ugotować następnego dnia – 2 godziny w niesolonej wodzie. Można ciecierzycę ugotować dzień wcześniej, lub oczywiście użyć ciecierzycy z puszki.
  2. Cebulę posiekać na drobne kawałki.
  3. W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i przesmażyć aż będzie lekko rumiana, dodać przyprawy i dobrze wymieszać.
  4. Następnie dodać ciecierzycę, przemieszać i zalać rosołkiem, zagotować.
  5. Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki, kalafior podzielić na różyczki – dodać do zupy.
  6. Gotować aż ziemniaki zmiękną (kalafior powinien ugotować się wcześniej i lekko rozpaść, ja tak lubię ale jak chcecie mieć wyraźne kawałki kalafiora dajcie go 10 minut po dodaniu ziemniaków)
  7. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać pomidory i gotować kolejne 7-10 minut.
  8. /3 zupy przełożyć do blendera i zmiksować, przelać z powrotem do zupy.
  9. Doprawić solą, pieprzem, dodać sok z limonki i ewentualnie papryczkę chilli.
  10. Podawać z natką pietruszki.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/02/indyjska-zupa-z-ciecierzyca-ziemniakami-i-kalafiorem/