Smażony ryż ze szpinakiem i jajkiem
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Proste wegetariańskie danie na obiad. Szpinak można zastąpić też jarmużem lub boćwiną. Dwie dorosłe porcje obiadowe i dwie dziecięce.
Author:
Serves: 4
Ingredients
  • 2 torebki brązowego ryżu (200g)
  • 2 torebki brązowego ryżu (200g)
  • 1 cebula
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki oliwy
  • 200 g szpinaku
  • 200 g szpinaku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok z ½ limonki lub 2 łyżki soku z cytryny
  • sok z ½ limonki lub 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 3 jajka
  • 2 łyżka posiekanego szczypiorku
Instructions
  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ostudzić ( najlepiej zrobić to dnia poprzedniego).
  2. Cebulę pokroić drobno, czosnek posiekać. Szpinak umyć, obsuszyć i posiekać na drobniejsze kawałki.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć na małym ogniu 5 minut, dodać czonek i smażyć kolejne 3 minut.
  4. Dodać ryż i chwilkę podsmażyć, dodać posiekany szpinak i przesmażyć mieszając od czasu do czasu, aż szpinak i ryż się dobrze wymieszają a szpinak straci na objętości.
  5. Szpinak można zastąpić boćwiną albo jarmużem – ale wtedy należy liście trochę podgotować wcześniej w wodzie, odcisnąć i drobno posiekać.
  6. Dodać sos sojowy i sok z cytryny, dobrze wymieszać.
  7. Odłożyć ⅔ ryżu. Pozostałą ⅓ zostawić na patelni -to będzie porcja dla dziecka ( 2 porcje obiadowe) do której należy wbić jajko, wymieszać i chwilę podsmażyć aż się jajko zetnie. Podawać ze szczypiorkiem
  8. Pozostałe ⅔ ryżu podzielić na 2 porcje. Podawać z jajkiem sadzonym i posypane szczypiorkiem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/05/smazony-ryz-ze-szpinakiem-i-jajkiem/