Ciastka kruche z mąki orkiszowej i płatków owsianych z figowym nadzieniem.
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
CIASTO
¾ szklanki płatków oswianych
1 szklanka mąki orkiszowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
120 g masła
2 małe jajka
NADZIENIE
200 g fig suszonych
3-4 miękkie daktyle
skórka z ¼ pomarańczy
sok z niecałej połowy pomarańczy
1 i ½ łyżki miodu
szczypta cynamonu
Instructions
Przygotować ciasto: zmiksować płatki owsiane na mąkę.
W misce wymieszać zmiksowane płatki, mąkę orkiszową i proszek do pieczenia.
Do mieszanki dodać pokrojone masło i wyrobić palcami na kruszonkę.
Dodać jajka i wyrobić ciasto. Jeżeli będzie się zbyt kleiło podsypać lekko mąką i szybko zagnieść.
Ciasto odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Przygotować nadzienie- w robocie kuchennym umieścić wszystkie składniki nadzienia i zmiksować na gładką masę.
Ciasto rozwałkować w podłużny prostokąt, pociąć ciasto na kawałki ok 5 centymetrowe w szerokości ( długość jak wyjdzie).
Na środku każdego paska ciasta, za pomocą rękawa cukierniczego wyłożyć wzdłuż nadzienie. Jak nie macie takiego rękawa to można próbować poradzić sobie z torebką foliową z wyciętą dziurką aczkolwiek nadzienie jest dość lepkie i gęste więc może być to kłopotliwe.
Brzegi ciasta założyć na zakładkę, przewrócić miejscem łączenia do dołu i spłaszczyć lekko każdy wałek, dociskając sklejone brzegi pod spodem.
Pokroić w 3-4 cm kawałki,
Piec 15 minut w 180 stopniach.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/04/kruche-ciastka-z-figami/