Nerkowce uprażyć – piekarniku albo na suchej patelni- aż lekko zbrązowieją, odstawić.
Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w kawałki.
Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć cebulę, jak zacznie lekko brązowieć dodać pieczarki.
Smażyć pieczarki przez ok 10-12 minut. W międzyczasie można ręcznikiem papierowym zebrać nadmiar wody, które pojawi się na patelni – dzięki temu pieczarki się szybciej podsmażą.
Pieczarki przełożyć do miski.
Posiekać natkę pietruszki,
W robocie kuchennym rozdrobnić nerkowce – przesypać do miseczki.
Do robota przełożyć pieczarki, pietruszkę, sok z cytryny, dodać sól i pieprz – zmiksować.
Do zmiksowanych pieczarek dodać rozdrobnione orzechy – wymieszać za pomocą robota kuchennego albo łyżką.
Doprawić solą i pieprzem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/04/pasta-z-pieczarek-i-nerkowcow/