Pasta z pieczarek i nerkowców
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Kanapkowa pasta z pieczarek i prażonych nerkowców
Author:
Ingredients
  • 1 szklanka nerkowców
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • ½ kg pieczarek
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz
Instructions
  1. Nerkowce uprażyć – piekarniku albo na suchej patelni- aż lekko zbrązowieją, odstawić.
  2. Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w kawałki.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć cebulę, jak zacznie lekko brązowieć dodać pieczarki.
  4. Smażyć pieczarki przez ok 10-12 minut. W międzyczasie można ręcznikiem papierowym zebrać nadmiar wody, które pojawi się na patelni – dzięki temu pieczarki się szybciej podsmażą.
  5. Pieczarki przełożyć do miski.
  6. Posiekać natkę pietruszki,
  7. W robocie kuchennym rozdrobnić nerkowce – przesypać do miseczki.
  8. Do robota przełożyć pieczarki, pietruszkę, sok z cytryny, dodać sól i pieprz – zmiksować.
  9. Do zmiksowanych pieczarek dodać rozdrobnione orzechy – wymieszać za pomocą robota kuchennego albo łyżką.
  10. Doprawić solą i pieprzem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/04/pasta-z-pieczarek-i-nerkowcow/