Gęsta rozgrzewająca zupa z pomidorami, warzywami i kaszą quinoa.
Serves: 4
Ingredients
1 cebula
2 łyżki oliwy
4-5 marchewek
3 łodygi selera naciowego
1 i ½ litra rosołku (warzywny lub z kurczakiem)
¾ szklanki kaszy quinoa
1 puszka pomidorów krojonych
2 łyżki przecieru pomidorowego
natka pietruszki
opcjonalnie: pozostałości pieczonego drobiu albo pierś z kurczaka
Instructions
Jak chcecie dodać kurczaka a nie macie resztek pieczonego (mogą też być resztki kaczki albo indyka) to pierś kurczaka należy upiec w piekarniku (w rękawie albo w folii aluminiowej) albo usmażyć/udusić na patelni.
Cebule posiekać, seler naciowy pokroić na kawałki 1 cm, marchewki obrać i pokroić na plasterki.
Oliwę rozgrzać w garnku, dodać cebulę, seler i marchewki i podsmażyć ok 10 minut aż cebula zmięknie i warzywa się zarumienią.
Warzywa zalać rosołkiem i gotować ok 10 minut.
Dodać kaszę i gotować kolejne 15 minut, dodać pomidory z puszki i przecier i gotować jeszcze 5 minut. Jeżeli zupa będzie za gęsta dodać wody lub rosołku.
Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z kawałkami kurczaka, posypane natką pietruszki.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2016/04/zupa-pomidorowa-z-kasza-quinoa/