Pasta z kurczaka serka i orzechów
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Doskonały sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu.
Ingredients
  • rozdrobnione mięso z kury po ugotowaniu rosołu (nie licząc piersi które mrożę do zupki, jak chcecie wykorzystać całe mięso zwiększcie trochę pozostałe składniki)
  • rozdrobnione mięso z kury po ugotowaniu rosołu (nie licząc piersi które mrożę do zupki, jak chcecie wykorzystać całe mięso zwiększcie trochę pozostałe składniki)
  • 150 g zmielonych orzechów włoskich
  • 150 g zmielonych orzechów włoskich
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek natki pietruszki
  • sok z ½ cytryny (lub więcej)
  • sok z ½ cytryny (lub więcej)
  • 150 g białego serka do smarowania (ja używam Twój Smak)
  • 150 g białego serka do smarowania (ja używam Twój Smak)
  • kilka łyżek jogurtu do uzyskania konsystencji pasty łatwej do smarowania
  • kilka łyżek jogurtu do uzyskania konsystencji pasty łatwej do smarowania
  • sól, pieprz
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie ząbek czosnku
Instructions
  1. Mięso rozdrabniamy w blenderze z natką pietruszki, serkiem i sokiem z cytryny. Dodajemy zmielone orzechy i tyle jogurtu żeby się dobrze miksowało. Doprawiamy solą i pieprzem i ewentualnie rozdrobnionym ząbkiem czosnku. Ja zwykle go nie dodaję, ale jak ktoś chce dodać ostrości może dodać właśnie czosnek i trochę ostrej papryki.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/06/historia-jednej-wiejskiej-kury-rosole-warzywach-miesie-rosolu-przepis-swietna-paste-kanapek-miesa-rosolowego-wlasnie/