Pesto ze szparagów, szpinaku i prażonych migdałów. Idealne do makaronu. W wersji dla dorosłych (lub dzieci lubiących czosnek) proponuję dodać więcej czosnku.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 4
Ingredients
pęczek zielonych szparagów
dwie duże garście młodego szpinaku
50 g migdałów uprażonych lekko na suchej patelni
40 g startego parmezanu
pół ząbka czosnku
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
60 ml oliwy
50 ml śmietany
sól, pieprz
makaron
Instructions
Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki. Odciąć czubki i odłożyć z boku.
Zagotować wodę, dodać trzonki szparagów i gotować ok 4 minut, dorzucić główki i gotować kolejne 4 minuty. Szparagi muszą być miękkie ale nie rozpadające się. Wyłowić główki i odłożyć na bok. Resztę szparagów przelać zimną wodą i osuszyć.
Do pojemnika melaksera włożyć migdały i zmielić, dodać pokrojony czosnek, parmezan, skórkę i sok z cytryny oraz szparagi (trzonki). Mielić powoli, dodając oliwę. Na koniec dodać śmietanę i szpinak, zmielić. Doprawić solą i pieprzem.
Ugotować makaron. Pesto wystarczy na 4 dorosłe porcje makaronu. Jeżeli gotujemy mniej porcji to można nadmiar pesto zamrozić.
Po ugotowaniu makaron odlać i przełożyć z powrotem do garnka, wymieszać z pesto, wyłożyć na talerz i na wierzchu ułożyć główki szparagów.
Do porcji dla Emilki nie dodawałam główek szparagów, żeby nie robić zamieszania☺
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/06/pesto-szparagow-makaronu/