Pesto ze szparagów do makaronu
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Pesto ze szparagów, szpinaku i prażonych migdałów. Idealne do makaronu. W wersji dla dorosłych (lub dzieci lubiących czosnek) proponuję dodać więcej czosnku.
Author:
Serves: 4
Ingredients
  • pęczek zielonych szparagów
  • dwie duże garście młodego szpinaku
  • 50 g migdałów uprażonych lekko na suchej patelni
  • 40 g startego parmezanu
  • pół ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 60 ml oliwy
  • 50 ml śmietany
  • sól, pieprz
  • makaron
Instructions
  1. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki. Odciąć czubki i odłożyć z boku.
  2. Zagotować wodę, dodać trzonki szparagów i gotować ok 4 minut, dorzucić główki i gotować kolejne 4 minuty. Szparagi muszą być miękkie ale nie rozpadające się. Wyłowić główki i odłożyć na bok. Resztę szparagów przelać zimną wodą i osuszyć.
  3. Do pojemnika melaksera włożyć migdały i zmielić, dodać pokrojony czosnek, parmezan, skórkę i sok z cytryny oraz szparagi (trzonki). Mielić powoli, dodając oliwę. Na koniec dodać śmietanę i szpinak, zmielić. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Ugotować makaron. Pesto wystarczy na 4 dorosłe porcje makaronu. Jeżeli gotujemy mniej porcji to można nadmiar pesto zamrozić.
  5. Po ugotowaniu makaron odlać i przełożyć z powrotem do garnka, wymieszać z pesto, wyłożyć na talerz i na wierzchu ułożyć główki szparagów.
  6. Do porcji dla Emilki nie dodawałam główek szparagów, żeby nie robić zamieszania☺
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/06/pesto-szparagow-makaronu/